Реклама

https://www.gerb.bg/bg

ЦИК си харесва за гласуване в класните стаи, а не във физкултурните салони

Снимка/източник: БГНЕС

Гласуване в един голям физкултурен салон например означава, че там трябва да се разположат повече избирателни секции. Това не гарантира, че няма да има голямо струпване на хора. По-добре изборите ще бъдат организирани в класните стаи – така, както са се провеждали досега. Това заяви говорителят на ЦИК Таня Цанева в сутрешния блок на Нова телевизия.

ЦИК изпълнява препоръките на Министерство на здравеопазването и съответните РЗИ-та. Все още Централата избирателна комисия не разполага със здравен протокол за изборите на 4-ти април.

Припомняме, че вчера президентът Румен Радев обяви датата на парламентарните избори за 45-то Народно събрание – 4 април. По време на консултациите здравният министър Костадин Ангелов увери, че МЗ и здравните власти ще разпишат протокол за мерки за безопасни избори едва когато бъде ясна датата.

Самата техническа организация на изборите се осъществява от изпълнителната власт – общинските администрации по места, обясни тя.

Цанева не смята, че е възможно, практически нямало как да бъдат ваксинирани членовете на СИК. Тя вижда един технически проблем – ваксината се състои от две дози, които трябва да се сложат в рамките на няколко седмици, а членовете на СИК трябва да бъдат ясни няколко седмици преди изборите.

Цанева настоя за повече резервни членове на СИК.

Финалната дата за доставката на машините за изборите е 25 дни преди изборния ден. На техническа пречка се дължи фактът, че все още За не е подписан договорът за машините, обясни Цанева, без обаче да посочи точно каква е тя.

В 13 държави в Европа има гласуване по пощата, но то само по себе си крие много рискове по време на пандемия. Гласуването по пощата не протича в контролирана среда, обясни Цанева.

ЦИК не е орган, който може да предлага други начини за гласуване. Когато се създават секции в чужбина, те не зависят от желанието на ЦИК да предостави на всички избиратели да гласуват, а затова нещо си има регистрационен режим.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Костадинов очаква нова-стара сглобка след 9 юни (ВИДЕО)

Парламентарната група на "Възраждане" очаква ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС...

Колона от тирове се е образувала на Дунав мост при Видин

10-километрова колона от тирове се е образувала на "Дунав...

България и Косово обсъдиха възможността за надграждане на сътрудничеството

Служебният премиер Димитър Главчев и косовският премиер Албин Курти...

Даниел Вълчев: Служебното правителство стана миш-маш

Вторачването в служебните правителства не е нещо много полезно...

Лондон: Русия е загубила най-малко 100 самолета от началото на войната

Русия вероятно е загубила поне 100 самолета с фиксирани...

Обвиняват Тръмп за намеса в изборите през 2016 г.

Прокурори заявиха в първия ден от процеса срещу Доналд Тръмп...

Русия се похвали, че е превзела село Богдановка в Донецк

На този етап украинските военни не коментират

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img