Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Стефан Янев: Съвместната дейност олицетворява единството в НАТО

Българските и испанските военнослужещи вече изпълняват съвместни задачи по охраната на въздушното ни пространство. Това е още един знак за доброто сътрудничество между въоръжените сили на България и Испания, като въоръжени сили на две държави-членки на НАТО и Европейския съюз. Това заяви министърът на отбраната Стефан Янев в авиобаза Граф Игнатиево, при съвместното си посещение с министъра на отбраната на Кралство Испания Маргарита Роблес.

По думите му съвместната дейност по охрана на въздушното пространство е в контекста на единството на НАТО, което беше заявено отново на срещата на министрите на отбраната в Брюксел и потвърдено в днешната среща и от испанския му колега.

Това е единство на усилията за демонстрация на сдържащ потенциал, единство на демонстрацията на солидарност между съюзниците и единство в подкрепата на това, че най-доброто решение е дипломатическото„, заяви министър Янев.

В рамките на посещението в авиобазата беше проведена работна среща между министрите на отбраната на България и Испания. Главна тема беше съдействието между двете държави.

Министър Маргарита Роблес заяви, че България и Испания са съюзници, както в ЕС, така и в НАТО. „Ние споделяме общи ценности за свобода и демокрация. В трудни моменти като тези, през които преминаваме, единството е нещо изключително важно„, каза тя. Роблес подчерта обединението на съюзниците в Алианса около твърдата позиция в полза на намиране на дипломатическо решение на кризата в Украйна.

На въпрос на журналисти за охраната на въздушното пространство министърът подчерта, че изпълнението на задачите е според ситуациите. „Българското небе е отговорност на българските Военновъздушни сили. Задачите се изпълняват от български ВВС, като при необходимост участват и испанските военнослужещи„, добави още министър Янев.

Янев засегна и темата за ситуацията около Украйна. Той посочи, че продължава дейността по изграждането на т.нар. батальонна група. На въпрос за информациите за използването на боеприпаси българско производство от воюващи страни в конфликта в Донбас, министърът на отбраната Стефан Янев заяви: „Българският интерес е българската отбранителна промишленост да работи и българската държава да спазва правилата по експортен контрол

Министрите на отбраната на България и Испания бяха посрещнати в авиобаза Граф Игнатиево с военен церемониал. Те посетиха военното формирование, за да инспектират изпълнението на задачи по охрана на въздушното пространство от българските и испанските военновъздушни сили. Заедно с началниците на отбраната на Република България и на Кралство Испания адмирал Емил Ефтимов и адмирал Теодоро Лопес Калдерон те наблюдаваха демонстрационни полети на МиГ-29 и Eurofighter EF-2000 Typhoon II.

По време на церемонията знамето на Испания бе вдигнато наполовина заради национален траур по повод потънал испански риболовен кораб край бреговете на Канада с деветима загинали и 12 изчезнали. Министър Стефан Янев изказа съболезнования на испанския народ за трагичната загуба.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Георги Гвоздейков организира изборите

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков ще организира провеждането на...

Сръбските общини в Косово решават съдбата на кметовете албанци

Жителите на четири общини с преобладаващо сръбско население в...

САЩ поставиха ултиматум на TikTok

Сенатът ще има последната дума

Обвиняват Тръмп за намеса в изборите през 2016 г.

Прокурори заявиха в първия ден от процеса срещу Доналд Тръмп...

Св. Синод не разреши делегация да пътува до Йерусалим за Благодатния огън

Предвид продължаващите бойни действия в Израел Св. Синод реши...

София не е пред епидемия от коклюш, засега

София не е пред обявяване на национална епидемия заради...

За нов Закон за съдебната власт след произнасянето на КС, настояват от СГП

Административният ръководител на Софийска градска прокуратура Илиана Кирилова, изпрати...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img