Стефан Янев: Изпращаме плана за възстановяване в Брюксел до 15 октомври

Служебният премиер допълни, че документът в голямата си част е завършен

Views 7565
0 0

България ще изпрати в Брюксел Плана за възстановяване и устойчивост до 15 октомври. Това заяви служебният премиер Стефан Янев след поклонението „Тракийска памет“ в град Маджарово.

Предизвикателствата са много. Предприели сме необходимите мерки, така че планът в голямата си част е завършен. Остават откритите въпроси на ниво експерти. Надявам се те да бъдат решени в рамките на следващата седмица. Така, най-късно до 15 октомври, трябва да имаме готовност и планът да бъде предаден„, поясни Янев.

По думите му енергийната стратегия на България е коментирана от политическите сили в 46-ото Народно събрание. И допълни, че 2036 г. е записана като крайна дата в национален документ за закриването на въглищните електроцентрали.

Все още текат преговори с Европейската комисия този срок да бъде увеличен, защото въпросът е комплексен, той касае множество хора, заето в тази индустрия обясни Янев.

Премиерът коментира и пиковото поскъпване на природния газ: „На този етап не са обсъждани варианти за подпомагане на бизнеса, въпрос на бъдещи калкулации е дали може да се балансира в това отношение„.

По отношение на битката за „Дондуков 2“, Стефан Янев заяви:

Не трябва нещо да ни учудва в политическата ситуация и стремежа на определени хора да издигат кандидатури, определени партии да търсят реализация – това е част от нормалната политическа обстановка в една демократична държава. Нещата трябва да се развиват пред очите на хората, да няма впечатление, че нещо се прави зад сцената„.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Таня Манолова

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Борисов отговори на Радев: То не е лошо да се криеш под пола

„Снощи изгледах глупостите, които Румен Радев е казал, под кои поли се крия. То и това не е лошо, да се криеш под пола. Е, вярно, за една част от обществото…„. Така лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, който е на посещение във велинградски села, отговори на държавния […]