Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Срещата в НС за оказване на помощ на Украйна не стигна до темата за помощта

Снимка: архив БГНЕС

Коалицията не се разбра за това дали да предоставим военна помощ за Украйна. Това стана ясно след проведения коалиционен съвет в Народното събрание между парламентарно представените партии на „Демократична България“ и БСП с присъствието на военния министър Драгомир Заков. Всъщност на срещата изобщо се оказа, че това не е тема, до която се е стигнало.

Военният министър Драгомир Заков заяви пред журналисти в кулоарите на парламента, че минали по целия конспект на коалиционното споразумение за отбраната. Има много важни въпроси, които трябва да се адресират в дългосрочен план. Срещата била много важна и това е форматът, в който въпросите могат да се поставят и да търси подкрепа именно в рамките на коалицията, обясни Заков.

Той отбеляза, че въпросът за предоставяне на военна помощ за Украйна не е обсъждан в детайли изобщо. Това е въпрос, който трябва да се коментира в самата коалиция и конкретно темата не била цел на съвета. „Не беше обсъждана в детайли и не беше това целта на самата среща„, коментира Заков. Пред него не е бил представен проектът на ДБ за оказване на военна помощ за Украйна.

Той изтъкна, че в Народното събрание е мястото за дискусия за оказване на военна помощ за Украйна. Нека парламентът да вземе решение, а аз като министър на отбраната ще направя това, което зависи от нас, увери Заков.

Конкретни военни проекти също не са били обсъждани.

Трябва да се види кой е най-бързият и ефективен начин, и при оптимално изразходване на средствата, за да се оптимизира армията.

Заков уточни, че не е изключено да се предложи и увеличение на бюджета за отбрана. Без бюджет няма как да има въоръжени сили такива, каквито искаме. Ако анализът покаже това, че е необходимо, ще го направим, увери ресорният министър.

Той не вижда старите муниции, с които разполагаме, как ще послужат в Украйна. В момента не сме идентифицирали това, което бихме могли да предоставим. Ние знаем с какво разполагаме, но в момента няма решение и възможност за подобно нещо. Министърът на отбраната не е принципал на военнопромишления комплекс, а на „ТЕРЕМ“, допълни Заков.

Срокът за доставка на Ф-16 е ясен и не се е променил – в началото на 2025 г.

По време на коалиционния съвет не е обсъждана и темата за връщане на наборната служба.

Председателят на Комисията по отбрана в парламента и депутат от БСП Атанас Зафиров заяви също пред медиите, че не е обсъждан въпросът дали да дадем военна помощ на Украйна, а ДБ запознали коалиционните партньори само със своя проект. По време на коалиционната среща на тема Отбрана обсъдили състоянието на българската армия и въоръжените сили. Коментирана била рамката и нуждата на Министерство на отбраната и в корекцията на бюджета, въпросът ще бъде поставен – за не повече от 2% от БВП за отбрана.

Съпредседателят на „Демократична България“ и зам.-председател на Народното събрание Атанас Атанасов също заяви пред журналисти след коалиционния съвет, че решението за изпращане на военна помощ за Украйна изобщо не било коментирано, а обект на разговори били нуждите на Министерство на отбраната.

В предстоящите дни ДБ ще запознае партиите с проекта си за оказване на военна помощ на Украйна.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Пет години завтор за шофьор, причинил смъртта на трима

Пет години затвор за шофьор, причинил смъртта на трима...

Кулоарно напрежение и пленарни сръдни за оставката на Росен Желязков

Няма кворум за днешното заседание на Народното събрание (НС)....

Евродепутатите се разтревожиха от руските имоти в България

Европейският парламент призовава за твърд отговор срещу руската намеса. Евродепутатите...

Г-7 набеляза конкретни стъпки в помощ на Украйна, доволен Кулеба

Външните министри на страните от Г-7 набелязаха "конкретни стъпки",...

Китай приютява кораб, свързан с оръжейни трансфери на КНДР и Русия

Китай осигурява акостиране на санкциониран от САЩ руски товарен...

ФБР: Китайски хакери са проникнали в критичната инфраструктура на САЩ

Китайски хакери са проникнали в критичната инфраструктура на САЩ...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img