https://www.gerb.bg/bg

Спряха всички самолети Boeing 737 MAX 9 след тежък инцидент по време на полет в САЩ

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / EPA

Страничен панел заедно с деактивирана врата на самолет Boeing 737 MAX 9 се откъсна по време на полет на Alaska Airlines от Портланд за Онтарио, Калифорния в петък, предава „Ройтерс“.

Ръководителят на Националния борд за безопасност на транспорта на САЩ NTSB каза, че не е имало пътници, седнали до откъсналия се панел. Председателят на NTSB Дженифър Хоменди уточни на пресконференция късно в събота, че двете места до частта от фюзелажа, която се е откъснала, са били незаети.

Имаме много, много голям късмет тук, че това не завърши с нещо по-трагично„, каза Хоменди. Части от седалката до фюзелажа, включително облегалката за глава, липсваха.

Пътници съобщиха, че тениската на момче, седнало на ред 26, е била изсмукана, докато майка му го е държала, за да предотврати и то да бъде засмукано. Излетяли са и няколко телефона.

Федералната авиационна администрация (FAA) в събота спря 171 самолета Boeing 737 MAX 9 за проверки за безопасност след аварийното кацане на самолета, който беше в експлоатация само осем седмици.

Част от фюзелажа се откъсна от лявата страна на самолета, докато той се издигаше след излитане от Портланд, Орегон, на път за Онтарио, Калифорния, принуждавайки пилотите да се върнат и да кацнат безопасно с всички 171 пътници и шестима членове на екипажа на борда. Съобщава се за няколко леки наранявания, каза Хоменди.

FAA не изключи по-нататъшни действия, тъй като започна проучване за потенциалната структурна повреда, която остави правоъгълна дупка в зона на фюзелажа, запазена за допълнителна врата, но която е запушена и дезактивирана на самолета на Alaska Air.

Разследващите ще разгледат записите за поддръжка, системата за херметизиране и компонентите на вратата. – каза Хоменди. „Ще отидем там, където ни отведе разследването„, каза тя, като помоли обществеността за помощ за намирането на липсващата врата, за който се смята, че е в предградие западно от Портланд.

Хоменди похвали FAA за бързото приземяване на всички машини MAX 9, за да „осигури непрекъсната безопасност„.

Alaska Air съобщи, че е спряла полетите на 18 от своите самолети MAX 9, които възобнови да използва в събота след скорошни задълбочени проверки. Авиокомпанията каза, че води дискусии с FAA, „за да определи каква, допълнителна работа е необходима, преди тези самолети да бъдат върнати в експлоатация. FAA може да обяви изискванията за проверка още в неделя, казаха служители.

Допълнителната врата обикновено се монтира от нискотарифни авиокомпании, използващи допълнителни седалки, които изискват повече пътища за евакуация. Тези врати обаче са постоянно затворени или деактивирани на самолети с по-малко места, включително тези на Alaska Air.

Фюзелажът на Boeing 737 е направен от базираната в Канзас Spirit AeroSystems, която се отдели от Boeing през 2005 г. Spirit произведе и монтира конкретната щепселна врата, която е претърпяла взривяване, каза източник пред Reuters в събота.

Boeing заяви, че подкрепя решението на FAA.

Самолетите MAX бяха спрени в световен мащаб за 20 месеца, след като катастрофи в Етиопия и Индонезия, свързани с лошо проектиран софтуер в пилотската кабина, убиха близо 350 души преди около пет години.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Орбан: Роберт Фицо е между живота и смъртта

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е между живота и...

Депутати си спретнаха бой в парламента в Тайван

Тайвански депутати се блъскаха, дърпаха и удряха в парламента...

Мъж простреля друг с пневматичен пистолет след кавга в Шумен

Мъж простреля друг след кавга в Шумен, съобщава БНР....

Израелският кабинет дълбоко разделен за бъдещето на Газа

Разногласията в израелското правителство относно войната в Газа излязоха...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Сарафов пита ВАС дали да се глобяват работодатели

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов поиска тълкувателно решение относно...

Бившият адвокат на Доналд Тръмп подложен на кръстосан разпит

Адвокатът на бившия американски президент Доналд Тръмп притисна ключовия...

И тази събота антиправителствени протести в Израел

Хиляди израелци излязоха по улиците в събота с искане...

Путин подкрепя плана на Китай за мирно уреждане на конфликта в Украйна

Руският президент Владимир Путин подкрепя плана на Китай за...

Задържаха над 800 души за престъпления, свързани с наркотици през април

Прокуратурата съобщи за 875 задържани лица през април за...

Две години затвор за мъж, обрал жена в София

Осъдиха мъж на 2 години и 8 месеца затвор...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg