Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Служебният кабинет бори неефективността на ББР с пакет от мерки и увеличава надзора

Катастрофално положение в Българската банка за развитие (ББР) установил служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев. Затова той и екипът му ще стартират пакет от мерки, в това число назначения на нови членове на Надзорния съвет на банковата институция, както и започване на сътрудничество с Българската фондова борса (БФБ), за да подобрят показателите на банката.

Много активно си взаимодействахме с колегите от Българската банка за развитие, но за жалост, на база на анализа, който направихме, установихме, че към момента банката не работи оптимално и ефективно. Основните пропуски са свързани с начина, по който се бюджетира, с начина, по който се определя стратегическата визия, и начина, по който се прилага съпътсващият контрол. Към този момент банката не работи добре от гледна точка на тези приоритети. И потърпевш е малкият и среден бизнес, гръбнакът на нашата икономика„, не спести критики Пулев, който даде пресконференция в сградата на БФБ.

И даде пример – целта, заложена от институцията, е било отпускането на кредити в размер на 342 милиона лева на малки и средни предприятия в рамките на текущата 2022 година. Към края на август обаче финансирането било едва малко над 60 милиона, а размерът на средният кредит – малко над 300 хиляди при лимит от 5 милиона. Дори и зад цифрата от 324 милиона нямало никаква обосновка, смята министърът, а самата сума в последствие била ударно намалена, което отново показвало липса на визия.

Няма годишна статегия, няма годишен бюджет. Проведох 6 срещи с тримата членове на Управителния съвет и тримата членове на Надзорния съвет. Получих шест различни цифри, шест различни таргета на годишния бюджет. Положението към момента е катастрофално.“ Нищо не вдъхвало и доверие, че заложените до края на годината цели за кредитиране ще бъдат изпълнени, посочи още Пулев.

Припомняме, че в края на миналата седмица стана ясно, че заплатите на тримата членове на Надзорния съвет на ББР ще бъдат намалени от 10 000 на 2 000 лева, като аргументът за това е именно неизпълнението на плановите нива на кредитиране. „Така заплатите достигат до пазарните нива, в търговски банки, които имат много добри финансови показатели, възнаражденията варират от 0 до 2000 лева„, аргументира решението си Пулев.

Няма да се прибягва до уволнения на членове на Надзорния съвет, но ще се назначат двама нови такива, като така числото на влизащите в него ще се повиши на петима.

Надзорът не може да репликира фунциите на Управителния съвет, ако имат проблеми с професионализма на УС, да ги сменят. Какво предлагаме ние? Предлагаме конкретни действия и решения и виждате, че в последните седмици няма никакви движения на уволения и назначения в тази структура. Ние искаме да стигнем до най-добрите професионалисти. Искаме да заздравим състава на Надзорния съвет, искаме да добавим още поне двама души в състава му. Много важно да се отбележи – добавяйки двама души, петимата общо ще взимат по-малко като фонд заплата от тримата до вчера„, каза министърът.

Друга мярка, която се предвижда, е възможността ББР да дофинансира малки и средни фирми в по-рискови инвестиции, за които тези фирми не са получили пълно финансиране от частните банки. „Не да избутваме частния капитал, а да го допълваме при по-високорискови проекти, където лиспва достатъчно частно финансиране.“

Активно ще се работи и с Българската фондова борса. „Имаме конкретно предложение, свързано пак с максимално чисти и прозрачни процеси. Да насочим част от кредитирането и публичния порфейл на ББР към публичните пазари за максимална публичност. По този начин адресираме два проблема. Първо, когато всички тези кредити станат публични, всеки един от вас ще може да си ги прочете на телефона, на таблета, ще видите условията на финансиране, какви са страните на договора, какви са нивата на обезпечение, какви са лихвените проценти. Така всеки ще вижда къде отиват парите на българските данъкоплатци. Вторият проблем, който ще адресираме – колко министри на финансите имаха мантра, че искат да стимулират капиталовите пазари? Ние в момента правим това нещо, взаимодействаме си с капиталовите пазари и вкарваме един много сериозен играч като ББР„, представи идеите си Пулев.

Това са очевидни решения. Защо някой не се е сетил за тях досега, не мога да ви кажа. Или са некадърни, или имат желание да не подкрепят чисти и прозрачни процеси„, отново се обърна с укор към управителните фкатори в банката министърът на иновациите и растежа.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

17 сгради в София отново стават културни ценности?

Столичният кмет иска да бъде възстановен статутът на недвижими...

Байдън подписва бързо за военната помощ за Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски в понеделник получи уверения от...

БСП вече иска отлагане на либерализацията на електроенергия с 3 години

БСП ще иска отлагане на либерализацията на енергийния пазар...

Намериха труп в река Поройна в Шумен

Полицията извършва оглед на място

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img