Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Служебната власт не създавала паника, само биела камбаната за политиците

Снимка: Информационна агенция News24 / БТА

Служебният премиер Гълъб Донев разкритикува начина на тълкуване на доклада на Министерството на финансите.

Фалит на държавата е по-скоро заглавие, което излезе в медиите. В доклада никъде не се споменава такова нещо. Точно обратното – финансите на държавата са стабилни, благодарение на управлението на служебното правителство„, изтъкна той пред Нова телевизия.

Донев обясни, че става въпрос за нормален доклад, който следва бюджетната процедура всяка година, и в него няма нищо притеснително.

По време на интервюто той неколкократно обяви, че служебното правителство с действията си предпазва държавата от негативи, които, по думите му, произтичат предимно от политиците и техните думи и действия. Докладът на МФ, а и всичко, което правело служебното правителство, било да защитава интересите на народа и държавата, които са застрашени от популисти политици. Всички критики към себе си и министрите си Донев приписа на предизборната кампания и на това, че политиците се опитват да отпишат пасиви и да натрупат активи на техен гръб (на гърба да служебното правителство, бел.ред.).

Въпреки това Гълъб Донев заяви, че се надява да има следващо редовно правителство, а не отново служебно, и увери, че по никакъв начин не се меси в предизборната кампания – напротив. Правителството само предупреждавало до къде може да ни доведат политиците. Гълъб Донев отправи и критики към медиите и как те са отразили въпросния доклад и брифинг на министъра на финансите Росица Велкова. По повод призивите за оставка на финансовия министър, Донев отсече, че това не е въпрос, който стои на дневен ред. Според него тя е професионалист, който много добре води финансите на държавата.

Премиерът увери, че състоянието на финансите на държавата е стабилно и няма опасност нито за валутния борд, нито доходите и пенсиите да не се изплащат, както и курсът лев/евро да се променя.

Той подчерта, че няма риск да изпаднем в дългова криза, защото служебното правителство прави всичко възможно – повишава събираемостта, която за януари и февруари по негови думи е с над 1,3 млрд. лева повече от тази на редовното правителство. Донев увери, че няма и данъчен чадър над фирми, а по-малката събираемост се дължи да нормалното за тази част от годината връщане на ДДС.

Премиерът заяви, че с предложените от служебното правителство мерки в бюджета ще влязат около 6 млрд. лева, които да покрият свръхдефицита, получен от „погрешните политики, приети от партиите в 47-ото и 48-ото Народно събрание“.

Служебното правителство няма да се меси в предизборната кампания. Където има проблем обаче, няма да го прикрием. Няма да търпим лъжи, които се хвърлят в публичното пространство„, категоричен бе Донев.

Той увери, че нито за минута не се е отклонявал от ангажимента да защитава правата на българските граждани.

Стабилният икономически тренд, международното признание и престижът на България се дължат на служебното правителство, изтъкна премиерът.

Относно борбата с високите цени Донев отбеляза, че след мерките на кабинета му диалогът с всички участници в процеса е довел до тенденция да има „трайни промоции“ на хранителните стоки от първа необходимост.

По негови думи в момента акциите и промоциите са на много повече продукти в магазините, а намалението на цените е около 25-28%.

Донев отчита и постепенно намаляване на инфлацията.

Той съобщи, че правителството е готово със сайта, на който може да се следят в реално време цените на хранителните продукти както у нас, така и в чужбина. Изчиствали се дребни технически детайли и още следващата седмица платформата ще бъде представена публично. Търговските вериги ще се включат, като предоставят актуалнитe цени.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

За 40 лева: Заплашиха с оръжие непълнолетни момчета в Борисовата градина

Нападнаха непълнолетни момчета в Борисовата градина за 40 лева,...

Двама са задържани в Стамболийски след стрелба с газов пистолет от кола

Двама криминално проявени мъже са задържани заради стрелба във...

Русия удари телевизионната кула в Харков

Телевизионната кула в Харков, архивни кадри По време на обстрела...

ГДБОП хвана мъж, преправял и разпространявал пневматични оръжия (СНИМКИ)

ГДБОП залови 44-годишен мъж, който се занимавал с преправяне...

Две жертви при израелска атака на Западния бряг

Израелските сили размениха огън с палестински екстремисти в окупирания...

Радев: Спортът възпитава качества, ценност и характер

Президентът Румен Радев откри международния турнир Sofia Karate Open...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img