Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Следователи и прокурори издигат паметник на юристите, спасили българските евреи

Снимка: архив БГНЕС

Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите в България подеха инициатива за поставяне в София на паметник на юристите-спасители на българските евреи. Идеята за поставяне на паметник на юристите-спасители на българските евреи в София има две основни цели – да покаже, че българският народ е толерантен и че обединението отново е възможно. Това заяви заместник-председателят на Националната следствена служба (НСлС) Ясен Тодоров на представянето на инициативата на Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите в България.

Хора от различно обществени слоеве, с различно мислене и политическа ориентация могат да бъдат заедно, когато се защитават националните ценности и идеали, каза Тодоров.

Идеята е този паметник да бъде издигнат през следващата година, когато се навършват 80 години от спасяването на българските евреи от Холокоста.

От Националната следствена служба искат да откроят, че в акта и обществената реакция участват различни части от българското общество, които застават в защита на своите сънародници евреи – Българската православна църква, професионални организации, интелектуалци и общественици, обикновени граждани, но особено важна роля сред тях заемат българските юристи, които излизат със специално писмо до министър-председателя Богдан Филов, в което обявява Закона за защита на нацията за противоправен и унизителен.

За 80 години в столицата на България не е поставен знак или символ, който да напомня за огромните заслуги, които българските прависти имат за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Вярваме, че навечерието на тази годишнина е подходящ момент за нас като юристи да почетем професионалното и достойното поведение на нашите предшественици, както и на целия български народ в трудните времена на война и несправедливости. Нека покажем, че урокът по човеколюбие, толерантност, професионализъм и хуманизъм не е забравен и стремежът да бъдем достойни техни наследници не е изоставен„, заявяват от двете асоциации.

На представянето освен главния прокурор Иван Гешев присъстваха магистрати, прокурори, следователи и президентът на България в периода 2002-2012 г. Георги Първанов.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски...

Премиерът на Хаити подаде оставка

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри подаде оставка, съобщава "Ройтерс"....

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Стефан Тафров е водещият кандидат на „Да, България“ за евроизборите

Дипломатът Стефан Тафров е водещият кандидат на "Да, България"...

10,9 млрд. лв. е фискалният резерв към 18 април (ВИДЕО)

Данните потвърди служебният финансов министър

Канарските острови казаха „не“ на масовия туризъм

Хиляди хора излязоха на протест в Тенерифе с искане испанският...

Ще ни дават ли отново „магически хапчета“ преди изборите?

Социологът Димитър Ганев заяви, че избирателната активност няма да...

Нинова: И Главчев ли иска да пътува?

Дали Димитър Главчев или Даниел Митов е служебен външен...

Пет години завтор за шофьор, причинил смъртта на трима

Пет години затвор за шофьор, причинил смъртта на трима...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img