https://www.gerb.bg/bg

След три години разследване – управители на заведение на съд за смъртта на служител

След три години разследване, най-накрая прокуратурата е предала на съд двама управители на заведение за смъртта на техен служител по време на работа.

Софийска градска прокуратура е внесла в Софийски градски съд обвинителен акт за престъпления по чл. 123, ал. 1, пр. 2 алт. 1 от НК, извършени двама мъже, на 39 и 34 години, съобщиха от държавното обвинение. Те са неосъждани, с висше образование.

В хода на досъдебното производство са събрани доказателства, въз основа на които прокуратурата е счела, че двамата обвиняеми са причинили по непредпазливост смъртта на служител поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност.

Доказателствата, събрани при разследването, сочат, че двамата мъже били управители на търговско дружество и на заведение в централната част на столицата. Тъй като пред фасадата на заведението циментовата настилка била силно износена, а била и под наклон, с цел да осигурят комфортен достъп на клиентите до заведението обвиняемите решили да монтират метална платформа с дъсчена обвивка – декинг, с приблизителна дължина 10 метра и ширина 3 метра по протежение на фасадата на заведението, включително и входа му. Платформата била монтирана през есента на 2016 г. Първоначално след приключване на работното време на заведението платформата се разглобявала ръчно и мястото било освобождавано за паркиране на автомобили. В края на 2016 г. обвиняемите решили платформата да бъде повдигана автоматизирано в полувертикално положение и да остава така във времето, в което заведението не работи, под напрежение на опънатите сили на носещи стоманени въжета. В изпълнение на това решение на обвиняемите била направена съответната реконструкция от същия изпълнител, който монтирал платформата. Не бил съставен писмен договор, нямало проектна документация, писмена инструкция за безопасна работа с платформата, както и информация с техническите ѝ данни и параметри.

На барман, работил в заведението, не бил проведен инструктаж за работата с платформата нито при постъпването му на работа, нито в последствие. На 7 декември 2018 г. около 07:37 ч. Служителят застанал под платформата и задействал подемния ѝ механизъм посредством две дистанционни устройства. Внезапно стоманените въжета на подемния механизъм се скъсали на две места и платформата паднала върху него. Двама свидетели незабавно повикали спешна медицинска помощ чрез тел. 112, повдигнали платформата и барманът успял да излезе. Той бил откаран в УМБАЛСМ „Пирогов“ с множество травматични увреждания, където въпреки проведеното лечение на 9 януари 2019 г. починал.

В хода на разследването са събрани доказателства и са извършени експертизи, които са довели до извода, че двамата обвиняеми са нарушили изискванията на Наредба № 5 от 11 май 1999 г. за реда, начина и периодичността на извършване на оценката на риска, на Наредба № 7 от 23 септември 1999 г. за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и при използване на работното оборудване, както и на Закона за здравословни и безопасни условия на труд.

Предстои провеждане на разпоредително заседание по делото в съда.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Протестиращи блокират пътищата в Нова Каледония

Хиляда полицаи пристигнаха в Нова Каледония от Франция, но пътищата...

ГДБОП разследва измама на клиенти на мобилен оператор с фалшиви договори

Трима служители на телекомуникационна компания са с повдигнати обвинения...

Деветима европейци ги очаква депортиртация от Гърция заради про-палестински протести

Девет протестиращи от Германия, Великобритания, Франция, Италия и Испания, арестувани...

Заповедите за арест на Нетаняху и Галант предизвикаха остро възмущение в Израел

В понеделник министърът на външните работи на Израел заяви,...

Арестуваха двама за производство на наркотици в Бургас

Задържаните са стари познайници на полицията

Путин подчерта силните връзки с Иран в разговор с новия временен президент

Руският президент Владимир Путин се обади по телефона на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Йоав Галант скастри Нетаняху, иска яснота за следвоенното управление в Газа

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант, изрази публично...

Орбан: Роберт Фицо е между живота и смъртта

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е между живота и...

Над 4 млн. варианта в засада чакат зрелостниците на матурата

Около 13 000 учители ще бъдат квестори на държавните...

Задържаха над 800 души за престъпления, свързани с наркотици през април

Прокуратурата съобщи за 875 задържани лица през април за...

„Съюз такси“ не подкрепя протестите на таксиметровите шофьори в София

Сдружението с нестопанска цел "Съюз такси" заяви, че не...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg