https://www.gerb.bg/bg

Славов иска спешно становище от Венецианската комисия за промените в Конституцията

Снимка: БГНЕС

Министърът на правосъдието, Атанас Славов, изпрати проекта за изменения в Конституцията на Венецианската комисия, заявявайки, че тези промени са с цел подобряване на върховенството на закона в България. Проектът бе представен от 166 депутати от различни партии в 49-ото Народно събрание, включително ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС.

В писмото си до г-жа Клер Бази Малори, председател на Венецианската комисия, министър Славов изрази благодарност за предходните експертни становища на комисията, особено по въпроса за механизма за разследване на главния прокурор.

Промените, които се предлагат в проекта, включват ограничаване на правомощията на главния прокурор до административен ръководител на Върховната прокуратура, повишаване на независимостта на съдебния Инспекторат и създаване на Прокурорски съвет, който да бъде отделен от сегашния ВСС. Промени се планират и във формирането и правомощията на служебните правителства.

Правосъдният министър изрази желание за спешно становище от Венецианската комисия, което да помогне за успешния финал на процеса по промените в Конституцията. Официалната версия на пакета от конституционни промени ще бъде предоставена на комисията чрез Министерството на външните работи. Тези стъпки се предприемат с цел постигане на по-голяма прозрачност и върховенство на правото в страната.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

МОН е изплатило обещаните 39 млн. лв. по сметките на университетите

Министерски съвет е приел и двете постановления за допълнително...

Таксиметровите шофьори започват безсрочен протест в София

Причината е махането на закритите стоянки

Мъж преби 22-годишна жена с дървен прът в Бургас

При обход полицията чува викове и счупване на стъкло

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Шофьор загина в катастрофа на АМ „Тракия“

Шофьор загина на АМ "Тракия", съобщава БНР. Колата му е...

Тялото на още един заложник е открито в Газа

Това е станало при операция на израелската армия

Израелски удар уби командир на „Хизбула“ в Ливан

"Хизбула" обяви, че един от нейните командири е бил...

Словакия повдигна обвинение на стрелеца срещу Роберт Фицо

Той може да бъде осъден на до 25 години затвор

ЕС спира на своя територия някои руски медии

Агенция Франс прес, позовавайки се на анонимни европейски дипломатически...

Ирландия признава Палестина като независима държава до края на май

Ирландия ще признае палестинска държава преди края на този...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg