Шенген и Еврозоната не били причина за поскъпването на стоките

Views 7429
0 0

Има увеличение на разходите безспорно. Панацеята „Шенген“ и панацеята „Еврозона“ сочат за други интереси, но не са реална причина за увеличаване на цените на стоките. Това заяви икономическият експерт от КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова пред bTV.

Тя обясни, че е започнала да търси стоки, които са промоционални и имат по-намалена цена в рамките на седмица. Цената на продуктите е една и съща навсякъде, а разликата е, когато има промоции, които извиват ръцете на производителите, каза Григорова.

Тя смята, че намаление на инфлацията не означава намаление на цените, а по-плавно увеличение на цените. Григорова обаче изтъкна, че благодарение на профсъюзите била увеличена минималната работна заплата в края на миналата година и се видяло, че хората имат нужда от тях.

Банкерът Левон Хампарцумян добави, че високите цени говорят за неефикасен пазар. Комисия за защита на конкуренцията може да търси картел защо са толкова скъпи хранителните стоки в България.

Когато Русия иска да влияе върху българския политически живот, го прави чрез търговски взаимоотношения, когато с надфактуриране тръгват едни пари, които службите могат да намерят, посочи Хампарцумян.

От гледна точка на това къде свършва пазарът и къде започват регулациите, е въпрос за 1 милион долара, изтъкна банкерът и добави, че има какво да се желае по отношение на ефективността на институциите, които прилагат регулацията. Хампарцумян очаква инфлацията да тръгне да пада, но не всички цени ще паднат.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Адриан Петков

Адриан Петков се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2020 година.
editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Грипът да не се лекува с антибиотици, далеч сме от национална епидемия

България в момента наближава пика на грипа. След този пик ще започне спадане на заболяването. Това заяви вирусологът проф. Радка Аргирова пред bTV. По думите ѝ грипът се разпространява от изток на запад и не цялата страна е еднакво засегната от него. Зсегнати освен възрастните хора над 60-годишна възраст са […]