Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Шефът на КЗП се оплака от политически натиск относно проверките за райския газ

Снимка: БГНЕС

Новото ръководство на Министерството на икономиката (МИ) оказва политически натиск над Комисията за защита на потребителите (КЗП). Това заяви председателят на комисията за защита на потребителите Иван Френкев по време на извънреден брифинг.

Той обясни, че от страна на ведомството са подадени сигнали до Инспектората на МИ, според които КЗП няма право да извършва проверки за продажба на природен газ и да следи цените на стоки от първа необходимост във връзка с прилагането на антикризисните мерки, приети от бившите управляващи. Служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов поискал и проверка на работата на комисията.

По думите на Френкев вероятно целта на сигналите е да се дискредитира предишното управление, за да изкарат някакви политически дивиденти.

Дълбоко вярвам, че всяко едно ведомство трябва да носи отговорност за работата, която върши. В случая обаче имаме една безпрецедентна ситуация, в която се търси отговорност на Комисията за защита на потребителите защо си върши работата. В сигнала до инспектората се казва, че КЗП не е компетентна да извършва проверки на райски газ„, отбеляза шефът на КЗП.

Той припомни, че темата беше повдигната от омбудсмана Диана Ковачева. В писмо до КЗП тя е поискала да бъде осъществен надзор по отношение на разпространението на опасната стока.

Френкев каза още, че в Закона за защита на потребителите има раздел „Обща безопасност на продуктите“ и при липса на изрично секторно законодателство се прилага общият закон.

Втората точка в сигнала е по повод програмата за наблюдението на цените на 12 вида стоки от първа необходимост, която КЗП осъществява вече шеста седмица„, посочи той.

Иван Френкев обясни, че в Закона за защита на потребителите има цял раздел относно обозначаването на цените на стоките и услугите, както и раздел „нелоялни търговски практики, по които се извършват проверките не само по тази програма, но и във всички останали сектори на икономиката.

Той добави, че КЗП не се меси в ценообразуването, но е длъжна да провери дали при прилагането на антикризисните мерки и при обявяването на промоции потребителите са защитени и цените са правилно обявени.

Очевидно става дума за политически натиск върху комисията и опит да се блокира работата й и опит да се осъществи един регрес по отношение на защитата на потребителите. Политически натиск е, защото както виждате има опит за оказване на натиск върху работата на комисията за проверки, които проведохме и които са част от нашите правомощия. Опит едва ли не да се изкара, че ние сме разходвали ресурс ей така – залудо„, подчерта Френкев.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

И „Средна Европейска Класа“ се отказва от ПП-ДБ

Партия "Средна Европейска Класа" (ЕК), с председател Константин Бачийски, се отцепва...

КНДР проведе учения за ядрена контраатака

Северна Корея проведе първите учения за ядрена контраатака, ръководени...

„Новая газета“: Кадиров е тежко болен

Чеченският лидер Рамзан Кадиров е бил диагностициран с некротизиращ...

Мангъров препоръча на бременните да се ваксинират за коклюш

Бременните могат да се ваксинират срещу коклюш, ако искат....

Турция предлага помощ на Ирак да обезопаси границите си

Турция може да предостави техническа помощ на Ирак за...

Испанският премиер намекна за оставка

Скандал за корупция със съпругата на Педро Санчес

Плугчиева: Има достатъчно дипломати за Външно

Димитър Главчев беше хвърлен в студената вода на база заложените...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img