Шефът на КЕВР Иван Иванов очаква спад на цените на тока през пролетта

Прочитания 13256
0 0
Снимка: архив БГНЕС

Процесът на регулиране на цените на тока е сложен процес. Това, което мога да кажа на хората е, че КЕВР през всичките си действия през годините сме защитавали обществения интерес – комисията да бъде арбитър и да отчете интересите на производителите, потребителите, търговците и на всички звена по веригата.

Toва заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) доц. Иван Иванов пред БНТ.

Той очаква намаляване на цените на електроенергията през пролетта, защото има голямо производство на електроенергия от водните централи.

По думите на Иванов мораториумът е в нарушение на закона, защото с него се отнемат правата на независимия регулатор. Иван Иванов очаква писмо от Брюксел по този повод. Самият мораториум бил приет без анализ и спонтанно в рамките на едно заседание и недостатъците от него ще се видят в следващите месеци, предупреди Иван Иванов.

Той посочи, че правителството оценява недостатъците на въведения мораториум и ако бъде прекратен през следващата седмица, могат да влязат в действие цените, които КЕВР определи. От КЕВР не били потърсени на среща и да убедят правителството в техния подход, а били обругани, че не защитават интересите на потребителите.

Ние не сме Комисия за защита на потребителите, а като наша първостепенна задача е и правата на битовите потребители, изтъкна Иван Иванов.

За момента няма никакви помощи за потребителите на природен газ, особено и за топлофикационните дружества. Поради голямото значение на „Топлофикация“-София, Иван Иванов е убеден, че ще бъдат подпомогнати спешно финансово от държавния бюджет.

ВиК услугите са в още по-тежко състояние, предупреди Иван Иванов и добави, че може да има фалити, ако не се предприемат мерки.

КЕВР има правото да утвърждава цената, предложена от „Булгаргаз“ и да провери дали съответства на договорите, които има „Булгаргаз“ с външните доставчици. Благодарение на регулаторните инструменти на КЕВР, за да направят най-доброто за потребителите, те намалили повишението на цената на тока на 11.5%, а не на предложените 64% още по време на служебното правителство.

Той уточни, че цената на природният газ се определя ежемесечно и това е след подписването на анекс номер 13 между „Булгаргаз“ и „Газпром експорт“. 14% на цената на газа „Булгаргаз“ предложи със свое заявление още на 10 декември, но през нощта на 31 декември „Булгаргаз“ получили актуализирани цени за целия месец декември.

Сутринта на Нова година „Булгаргаз“ представи увеличение на цените на газа с 30%. Правомощията на КЕВР е сутринта или следобед да се произнесе, каза Иванов.

„Именно, за да се защитят хората от пиковете нагоре-надолу, се определя цена на базата на осреднената стойност“, обясни Иван Иванов. Всичко, което се казва, че е преднамерено решението на 1 януари, кореспондира с теорията на световните дейности, извън нормалния свят.

С тези изявления на премиера Кирил Петков и правителството, шефът на КЕВР счита, че не е нормално да се прави опит да се урони престижа на регулатора. Когато се каже, че една страна е демократична, трябва да се уважават институциите, а не да рушат авторитета на институциите с непроверени техни твърдения, ядоса се Иван Иванов.

КЕВР разполага с копие на договора с външните доставчици и не е изтекъл от тях договорът с азерите, уточни Иванов и добави, че към момента е по-изгодно се ползва азерски газ, защото е по-евтин.

Контакти и информация за автора:

Редакция на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Адвокат: При добро разследване може да се хване фалшив сертификат

При добре проведено разследване може да се съберат доказателства, че е издаден фалшив сертификат. Това заяви пред БНР адвокат Силвия Петкова. Тя определи изявленията на новите управляващи в тази посока като „добра заявка за прекъсване на тази престъпна дейност„.  Признание за извършено престъпление не е достатъчно за постановяване на присъда,

Read More »