Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Съветът на Европа не приема шефът на НСлС да контролира главния прокурор

Снимка: архив БГНЕС

Съветът на Европа ще разгледа отново през юни 2023 г. на следващото си заседание на Комитета на министрите състоянието с неефективността на наказателните разследвания и съдебната реформа у нас.

Днес на сайта Съветът на Европа публикува информация за проведеното от 7 до 9 март заседание на Комитета на министрите, на което е разгледана съдебната реформа у нас и системния проблем с неефективността на наказателните разследвания.

В съобщението изрично се отбелязва, че механизмът, който бе приет на първо четене от 48-то Народно събрание за разследване и контрол над главния прокурор от страна на директора на Националната следствена служба (НСлС) не е в състояние да осигури практическа и институционална независимост, защото директорът на НСлС ще бъде избиран, назначаван и подвеждан под отговорност от прокурорската колегия или пленума на Висшия съдебен съвет, в които главният прокурор може да упражнява решаващо или значително влияние.

Комитетът на министрите коментира общите мерки по изпълнението от страна на 48-то Народно събрание и подкрепя правителствения законопроект, внесен от служебния министър Крум Зарков. В доклада се констатира, че дългоочакваната реформа не е разгледана на второ четене, а законопроектът е минал само на първо четене. Призовава се властите да продължат необходимата законодателна работа, за да осигурят приемането на важните изменения, както и да се отговори на изразените опасения и допълнително да укрепят механизма за разследване. Българските власти се приканват и да направят анализ дали е необходимо да се усъвършенства допълнително законодателството с конституционни изменения.

Нужно е да се гарантира, че горепосоченият механизъм за разследване на главния прокурор, на следващ етап и след подходящи консултации, за да се преодолеят ограниченията, дължащи се на конституционни пречки, и да се гарантира, че той е годен да отговори пълноценно във всички случаи и последващите я решения„, се посочва в доклада.

Прави се констатация и че проектоизмененията относно критериите за избор на членове на ВСС, избирани от Народното събрание, все още не са приети и че Народното събрание е длъжно незабавно да избере нови членове на ВСС, като се подчертава настоятелно нуждата да се предприемат всички възможни стъпки за провеждане на този избор по начин, който да позволи ефективно намаляване на влиянието на главния прокурор върху новия ВСС.

Припомня се и от преди това изказвано предупреждение да се избягва приемането на каквито и да било разпоредби за автоматично отстраняване от длъжност на председателите на върховните съдилища, което би могло да застраши независимостта на тези съдии.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ГЕРБ искат оставка на зам.-кметове на София и шефа на ОП „Гробищни паркове“

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките...

Лавров: Западът се движи по ръба на конфликт между ядрени сили

Подкрепата на САЩ, Великобритания и Франция за Украйна подклажда...

Макрон предупреждава: Европа може да умре

Френският президент Еманюел Макрон призова Европа да се справи...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img