https://www.gerb.bg/bg

САЩ: Ракетата вероятно е изстреляна от украинската ПВО

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Трима американски служители казаха, че предварителните оценки предполагат, че ракетата, паднала в Полша и убила двама души, е била изстреляна от украинските сили срещу наближаваща руска ракета в контекста на най-масирания руски удар срещу електроенергийната инфраструктура на Украйна във вторник. Длъжностните лица говориха при условие за анонимност, тъй като не са били упълномощени да обсъждат въпроса публично, предава Associated Press.

Украйна все още поддържа запаси от бивши съветски и руски оръжия, включително противоракетната система С-300.

Президентът на САЩ, който се намира на остров Бали заради срещата на върха на Г-20, беше събуден през нощта от персонала с новината за експлозията на ракета. Той се обади на полския президент Анджей Дуда рано в сряда, за да изрази „дълбоките си съболезнованияза загубата на човешки животи. Байдън обеща в Туитър „пълна подкрепа и помощ от САЩ за разследването на Полша“ и „препотвърди железния ангажимент на Съединените щати към НАТО„.

В сряда американският президент заяви, че е „малко вероятно ракетата да е била изстреляна от Русия, но той обеща подкрепа за разследването на Полша за това, което тя нарече „произведена в Русия“ ракета.

Байдън говори, след като свика „спешна“ среща на лидерите на Г-7 и НАТО в Индонезия в сряда сутринта за консултации след трагичния инцидент.

Има предварителна информация, която оспорва това„, каза Байдън пред репортери, попитан дали ракетата е била изстреляна от Русия. „Малко вероятно, съгласно линията на траекторията й да е изстрелян от Русия, но ще видим.“

Припомняме, че във вторник ракета падна в село Пшеводов (в Люблинското войводство), разположено в Източна Полша, близо до границата с Украйна, убивайки двама души. Според президента на републиката Анджей Дуда все още няма доказателства, които да сочат кой е изстрелял ракетата. Полското външно министерство твърди, че ракетата е руско производство.

Руското министерство на отбраната нарече провокация изявленията на полските медии и официални лица за падането на руски ракети в района на Пшеводов, не е имало удари с руско оръжие близо до украинско-полската граница. Както посочиха в руското ведомство, публикуваните от полските медии снимки на останките от мястото на инцидента нямат нищо общо с руските оръжия.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Проф. Лиляна Симеонова: И до днес не знаем къде са гробовете на Кирил и Методий (ИНТЕРВЮ)

Професор доктор на историческите науки Лиляна Симеонова е специалист...

ИЗВЪНРЕДНО В News24sofia.eu! Акция на ГДБОП в офис за бързи кредити „Хера кредит“, има няколко задържани (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=0Ihq6SSYnGo Акция на Главна Дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП)...

Рекорден скок на атаките срещу медици и болници във военни зони

Атаките срещу медици и здравни заведения във военни зони...

18-годишен прободе с нож тийнейджър в Кърджали и го прати в болница

16-годишно момче се озова в болница след кавга с...

Израел изтегля посланиците си от Ирландия и Норвегия

Реакция на признаването на палестинска държава

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Язовир „Елешница“ може да прелее

При по-продължителни и обилни валежи

Етнически сблъсъци в столицата на Киргизстан

Около 30 души са поискали помощ от здравните власти

Хуманитарна помощ пристига на построения от САЩ кей край Газа

Хуманитарна помощ започна да пристига на построения от САЩ...

Слабо земетресение край София (СНИМКА)

Трусът е бил с магнитуд 2,7 по Рихтер

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Сингапур подновява полетите с F-16

Сингапур възобновява полетите на своя флот от изтребители F-16,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg