https://www.gerb.bg/bg

Любчо Нешков: Гордана Силяновска харесва Елин Пелин, но това не е достатъчно (ИНТЕРВЮ)

Снимка: (архив) БГНЕС

Любчо Нешков е журналист и собственик на агенция БГНЕС. Роден е в Скопие. По време на Титовия режим баща му е арестуван и прекарва 12 години в затвори и лагери за отстояване на българщината. Нешков завършва история и журналистика в СУ „Свети Климент Охридски“. Работил е във вестник „Стандарт“, а по-късно в Българската национална телевизия. Автор е на поредица репортажи за кризата в Косово.

– Господин Нешков, Гордана Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ е новият президент на Северна Македония, и то с убедителна преднина. Какво означава това за България, имайки предвид агресивна антибългарска реторика, която имаше партията й в предизборната кампания?

– Това не е изненада, а логичен край на всичко, което се случва през последните три-четири години в самата Македония и в двустранните ни отношения. На практика досега управляващите в Скопие – Социалдемократическият съюз и техният партньор Демократическият съюз за интеграция на Али Ахмети, постлаха килима, отвориха широко пространство и терен за опозицията и за нейното завръщане. Те допуснаха крайни екстремистки прояви в двустранните ни отношения и на този терен ВМРО сечели битката категорично. Тепърва още видим какво означава това, защото става въпрос за един нов играч. През последното десетилетие Гордана Силяновска не е заемала важна политическа длъжност, не е изпълнявала важни държавни функции. Била е министър в първото посткомунистическо правителство на Бранко Цървенковски. Това е лидерът на комунистите в Македония веднага след нейното обявяване за независима държава в началото на 90-те години. Но през последните десетина години от Силяновска нещо не е зависело. Това, което е категорично, е, че по време на предизборната кампания и по време на своето депутатстване, защото тя беше депутат от ВМРО-ДПМНЕ в последния парламент, че не приема договора от Преспа. Този договор сложи край на спора за името на Македония между България и Гърция. Също така оспорва договора с България от 2017 г., подписан от тогавашните премиери Бойко Борисов и Зоран Заев. Не приема дори официалното наименование на страната си и казва, че няма да използва Република Северна Македония. Впоследствие каза, че няма да махат табелите от държавните институции, защото това е било по закон. И четвърто е преговорната рамка за започване на преговори на Македония за членство в Европейския съюз. Гордана Силяновска твърди, че може да има друго тълкувание на тази рамка. Тоест, тя няма да подкрепи изпълнението на последното условие за започване на преговорите, това е промяна на конституцията и вписването на българите в нея като държавотворен народ.

– Самата Гордана Силяновска казва, че слага под въпрос политиката на Европейския съюз за разширяване. А също и че България трябва да помогне на Република Северна Македония да влезе в съюза, както Швеция, Дания и Финландия са помогнали на Балтийските държави да станат членки. Какъв е коментарът ви?

– Това изказване може да приписано и на бившите управляващи на Македония. Риториката им по отношение на България е една и съща. Много интересна е претенцията едно решение на Европейския съюз да бъде променено и да бъде диктувано от страна, кандидат за членство. Това е някакъв световен феномен. Първо оспорваш международните договори, след това поставяш условия на съюз, към който искаш да се присъединиш. Основният въпрос е не кой управлява и какво е отношението му към България, а какво се случва в Македония през последните няколко години. Моите опасения са дали случилото се на последните избори за президент и за парламент не е някаква генерална репетиция на случилото се в Черна гора. Опасявам се дали не се прави политически обрат и отдалечаване. Защото какво означава Македония да не приема преговорната рамка и да има претенции и да диктува на Европейския съюз. Цялата тази риторика е 100 процента копирана от режима в Белград. Въпросът е дали това не е отдалечаване на Северна Македония от евроинтеграцията и дали не е открито присъединяване към така наречените „Отворени Балкани“, които са „Сръбски свят“. Ако Македония иска ускоряване на евроинтеграцията, не са й необходими „Отворени Балкани“. Има друг проект, „Берлинският процес“. Той е част от Европейския съюз и има за цел да подпомогне именно тези страни. Вижте, ненапразно Косово яростно се противопостави и твърди, че случващото се е много опасно и може да доведе до конфликта от началото на 90-те години на миналия век. Още повече че сега управляващите в Белград са същите като тогава. Сегашният сръбски президент Александър Вучич беше министър на информацията на най-големия военнопрестъпник след Втората световна война Слободан Милошевич. Тогава, в началото на 90-те години, имаше териториално посегателство към суверенитета на почти всички съседни държави на Сърбия. Беше извършен и геноцид.

– Очаквате ли някакви обрати в политиката на Македония, при условие че ВМРО-ДПМНЕ е проруската националистическа партия?

– Авторитетното европейско издание „Политико“, което не може да бъде обвинено в пристрастия към България, определя ВМРО-ДПМНЕ като проруска, просръбска и проорбанова партия. Забелязахте ли, че имаше боричкане кой пръв да поздрави Гордана – Орбан или Вучич. Видяхте ли с каква скорост тя благодари, и то на сръбски език, на Вучич. Бих искал да видя на какъв език ще отговори на българските поздравления за нейния избор, след като се похвали, че е голям почитател на Елин Пелин.

– Тя каза, че детството й е минало с деца от България, че е учила в училище „Георги Димитров“ и че като дете е обичала Елин Пелин. Какво подсказват тези нейни думи?

– Лично аз слушам подобни изказвания вече 35 години. Чувал съм ги от бившия македонски президент Кирил Глигоров. Даже съм ходил и пръв показах роднините и братовчедите му. Същото е разказвал и министър-председателят им Любчо Георгиевски. Да не говоря и за бившия президент Георги Иванов, който подробно разказваше за роднините си в Харманли, Хасково, в столичния квартал „Овча купел“ в София и т.н. Вижте, Джо Байдън също може би има някакви братовчеди в Киншаса, но това не го прави губернатор на страната или пък приятел. Знаете откъде са корените на Барак Обама, но не съм чул някой да го е сметнал за областен управител на прародината му Кения. Радвам се, че Гордана Силяновска харесва Елин Пелин, но аз искам да харесва добрите отношения. Искам да има почтеност и искреност. Искам тя да води страната си към Европейския съюз. България достатъчно чака 35 години и беше свидетел на всякакви заклинания, палене на свещи, сълзи, прегръдки и така нататък. Президентът Стево Пендаровски наричаше Бойко Борисов „любави“ и след това твърдеше, че българският политик е ходил с фашистки шинел. Подобни опити за измама на много ниско ниво не са нужни и на самата Македония. Виждате как икономическата и социална ножица между България и Македония расте.

– А какви са прогнозите ви за включването на българите в конституцията на Северна Македония?

– Това е условие на Европейският съюз, записано е в преговорната рамка и ако не се случи, Македония няма да започне преговори за членство в ЕС. Това е казано и повторено категорично не един и два пъти, включително в поздравителните писма на еврокомисаря по разширяване Оливер Вархеи до Гордана Силановска. Сега говоря за някакво отлагане на промяната в конституцията и да се случи, когато Македония вече е стане част от Европейският съюз. Тук ще се върна към началото на разговора ни. Република Северна Македония не може да поставя изисквания в семейството, в което иска да бъде част. Притеснително е дали става дума за обикновена политическа риторика, заблуда, непознаване, или официално включване на Македония към този дълбоко антиевропейски така наречен „Сръбски свят“, който е дългата ръка на Руския свят на Балканите, целящ дестабилизация.

– Как ще оцените отношенията България – Македония по скалата от 1 до 10 на този етап?

– За последните 3–4 години оценката ми по тази скала е под 5 в политическо отношение. В икономически план не мога да кажа, че има някакъв драматичен спад. А в отношенията масово между хората и общуването, положението на граничните пунктове е трагично. Създават се чувства на агресия, омраза, конфронтация, което се отразява на обикновения македонец. Това е причината вече да няма такъв поток на хора между двете страни, какъвто беше преди години. Може би това е целта.

– Самата Гордана Силановска беше много изненадана, когато я избраха за президент. Как си го обяснявате?

– Не знам дали по комичния, или по сериозния начин да анализираме това изявление. Странно за един политик, който е получил 65% от подкрепата, да се чуди защо се го избрали. Това, което е най-важното за нас, е тя да не се изненадва повече, че е президент, и да намери пътя за родината си и за добрите отношения с България.

– Какви трябва да са стъпките на България на фона на новия македонски президент?

– Българската позиция е много ясна – категорична подкрепа Македония да бъде част от Европейския съюз, но да не влиза в капаните и провокациите. Заедно с това най-голямата задача на България е да предупреди партньорите ни за рисковете за нова дестабилизация в региона, ако се подцени „Сръбски свят“. Няма кой друг да обясни по-добре на европейските партньори от България за рисковете от този дълбоко антиевропейски проект.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Моторист шофира с тенджера на главата вместо каска (СНИМКА)

Жегата явно не е отразява добре на всеки. Днес...

Полиция простреля мъж с кирка и „Молотов“ на парад на фенове от Евро 2024 в Хамбург

Германската полиция е простреляла мъж, който е заплашил служители...

Трамвай блъсна полицейска кола пред съдебната палата в София (ВИДЕО)

Трамвай блъсна полицейска кола пред сградата на Съдебната палата...

Кои страни не сложиха подпис в Швейцария, въпреки че присъстваха

Беше публикувано окончателното комюнике, прието с мнозинството от участниците...

Зеленски, доволен от първата Среща за мир, се готви за втора

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е уверен, че Срещата за...

Катастрофа взе четири жертви в Северна Гърция (ВИДЕО)

Четирима души са загинали при челен сблъсък между кола...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Фалстарт на делото срещу Васил Божков за корупция и рекет

Фалстарт на делото срещу Васил Божков за корупция и...

ПАСЕ не хареса машинните ни бюлетини и умората на избирателите

Вчерашните избори в България бяха помрачени от умората на...

Полша получи втори летящ АУАКС

Още един самолет Saab 340 AEW за далечно радиолокационно...

Главчев е доволен от организацията на изборите

Изборите протекоха честно и прозрачно, каквато бе и основната...

Финални резултати от изборите при 100% преброени бюлетини

Централната избирателна комисия (ЦИК) излезе с нова информация за...

Путин отворен за преговори с Украйна, но с легитимен президент

Руският президент Владимир Путин е отворен за преговори с...

Десетки се включиха в „Похода за семейството“ в София (СНИМКИ/ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=46euKZBrLgM&ab_channel=news24sofia Десетки граждани се включиха в "Похода за семейството" в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg