Реклама

https://www.gerb.bg/bg

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Снимка: Stock

Белият дом отхвърли като „глупости“ обвинението на Русия за участие на Украйна в атаката срещу московската концертна зала „Крокус сити хол“, съобщава „Ройтерс“.

САЩ подчертаха, че е ясно, че единствено „Ислямска държава“ носи отговорност за атентата.

Говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби заяви, че Съединените щати са предали на руските служби за сигурност писмено предупреждение за екстремистка атака срещу големи събирания в Москва – едно от многото, предоставени предварително.

Напълно ясно е, че ИДИЛ е единственият отговорен за ужасяващата атака в Москва миналата седмица„, категоричен бе той. „Всъщност Съединените щати се опитаха да помогнат за предотвратяването на тази терористична атака и Кремъл знае това„.

Изявлението на Кърби дойде малко след като руският Следствен комитет съобщи, че е открил доказателства, че четиримата въоръжени мъже, извършили атаката, са били свързани с „украински националисти“ и са получили пари и криптовалута от Украйна.

Той определи руските твърдения като „глупости и пропаганда“.

По негови думи Съединените щати са предоставили множество предварителни предупреждения на руските власти за екстремистки атаки на концерти и големи събирания в Москва, включително писмено на 7 март в 11:15 ч. сутринта, на руските служби за сигурност.

Съединените щати предадоха, „следвайки нормалните процедури и чрез установени канали, които са били използвани много пъти преди това, писмено предупреждение до руските служби за сигурност„, увери Кърби.

От самото начало Москва заяви, че търси украинска връзка при атаката, въпреки че Киев отрече това, а отговорност за атентата пое екстремистката групировка „Ислямска държава“.

По-рано тази седмица ръководителят на руската служба за сигурност ФСБ заяви, че смята, че Украйна, заедно със САЩ и Великобритания, са замесени.

Западни анализатори по сигурността посочват, че атаката повдига въпроси относно ресурсите и приоритетите на руските разузнавателни служби, които са били силно фокусирани върху войната в Украйна и необходимостта да се премахне опозицията срещу нея в Русия.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ИТН има готов отбор да побеждава

"Има такъв народ" има готов отбор да побеждава. В...

40 дни от кончината на патриарх Неофит

Главата на БПЦ почина на 13 март на 78-годишна възраст

Обвиняват Тръмп за намеса в изборите през 2016 г.

Прокурори заявиха в първия ден от процеса срещу Доналд Тръмп...

Комисия търси фискалния ефект от дерогацията 4 месеца след спирането й

Комисията за дерогацията, която ползваше "Лукойл", ще работи безпристрастно....

Лошо качество на водата в седем населени места във Варненско

Водата от водопроводната мрежа в седем населени места във...

Сръбските общини в Косово решават съдбата на кметовете албанци

Жителите на четири общини с преобладаващо сръбско население в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img