Реклама

https://www.gerb.bg/bg

С Бяла книга аргументират българската позиция по РСМ

Доц. Спас Ташев е вдясно, снимка: БГНЕС

България не трябва да отстъпва от своята позиция по отношение на присъединяването на Република Северна Македония към Европейския съюз. Toва заяви доц. Спас Ташев от Института за изследване на населението и човека при БАН пред News.bg.

Коментарът си той направи след представянето на „Бяла книга по езиковия спор между България и Република Северна Македония“.

Доц. Ташев обясни, че с активна дипломация ние можем да печелим приятели, но в момента страната ни се е ориентирала към две направления – Австрия и САЩ. Неговото впечатление е, че България обаче не работи за създаване на българско лоби в Америка. Имаме стара емиграция, която има добри позиции в обществото, но никой не ги търси тези хора, за да ги използва за активно българско лоби, посочи доц. Ташев.

Разбирането, че в Скопие е настъпил някакъв необратим процес не отговаря напълно на истината, изтъкна доцентът и допълни, че работейки на терен в РСМ е констатирал три периода на ребългаризация.

Отново на въпрос нa News.bg дали интеграцията на РСМ може да се окаже крайъгълен камък за отношенията между двете държави и в крайна сметка да се стигне до влошаване или късане на дипломатическите отношения, доц. Ташев заяви, че не смята, че може да се стигне до там. Отношенията като цяло в момента са много лоши, но и никога не са били добри, призна доц. Ташев.

По думите му дори и в момент на вербално декларирано приятелство между двете държави се правили всякакви безобразия. На практика Скопие, въпреки че декларират желание за евроинтеграция, провежда политика, която е насочена против тази евроинтеграция и има двойствен стандарт, посочи той.

Доц. Ташев е на мнение, че целта пред България трябва да бъде – да се окаже международен натиск върху режима на Зоран Заев с цел да промени своята политика и зависимост.

Основната цел на Бялата книга е да преодолее една слабост в българската външна политика – липсата на аргументация по изразената позицията за бъдещата евроинтеграция на Скопие.

Трябва да запълним това бяло петно, поради което книгата е ориентирана основно към политици, дипломати, учени, журналисти, библиотеки и чуждестранни общности, за да могат да се запознаят с актуална информация относно антибългарските процеси, които протичат там, обясни доц. Ташев.

По думите му от няколко дни има призиви за смекчаване на езика на напрежение между двете държави. Ако успеем да постигнем такъв траен резултат, ще бъде успешно, надява се доц. Ташев, според когото най-голямата пропагандна лъжа е да се твърди, че страната ни оспорва идентичността и езика на гражданите в РСМ.

Той е на мнение, че ако има добра воля между двете държави, могат да се поучат от добрия опит и да потърсят добро съвместно решение.

Изследването е написано от трима автори от Република Северна Македония, трима от България и по един от Албания и Сърбия. Книгата ще бъде представена от част от авторския колектив. Бялата книга по езиковия спор между България и РС Македония се появява като резултат от слабост в българската позиция по отношение на бъдещата евроинтеграция на Скопие, която констатира системното унищожаване или фалшифициране на българското културно-историческо наследство и нарушаването на човешките права в миналото и днес, но не предоставя конкретни примери пред нашите външнополитически партньори.

В книгата се проследява историческото развитие на българския език. Особено внимание е обърнато на появата на съвременния български книжовен език и ролята на българските възрожденци, родени на територията на днешната Република Северна Македония. Показани са съвременните фалшификации, които се насаждат сред подрастващото поколение чрез актуалните към момента учебници. Дадени са примери на унищожаване на български културно-исторически паметници. Разкрит е масовият характер на репресиите при налагането на тези фалшификации, като са дадени и конкретни примери от документи на МВР в Скопие, удостоверяващи преследването на българския книжовен език в наши дни.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски...

Премиерът на Хаити подаде оставка

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри подаде оставка, съобщава "Ройтерс"....

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Диана Тонова е новият лидер на БСП-София

Диана Тонова е новият лидер на БСП-София. Тя е...

Предстоят разпити на Бойко Рашков и Асен Василев по аферата с митниците

Прокуратурата няма задача да омаскарява когото и да било....

Костадинов очаква нова-стара сглобка след 9 юни (ВИДЕО)

Парламентарната група на "Възраждане" очаква ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС...

Депутатите не знаят къде е докладът за „Боташ“ и защо го няма

Докладът не е бил внесен, според Росен Желязков

Гражданите на Словакия събраха близо 3 млн. евро за снаряди за Украйна

Граждани на Словакия, недоволни от отношението на правителството на...

ГЕРБ искат оставка на зам.-кметове на София и шефа на ОП „Гробищни паркове“

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките...

Пеевски и Борисов заедно на среща с миньорите (СНИМКИ)

Обещано и изпълнено. Това заявиха лидерите на ГЕРБ и...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img