Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Русия плаши ЕС с реакция при изземване на активи за Украйна

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / EPA

Русия няма да остави без реакция планираното от европейците решение да дадат замразени руски активи на Украйна. Това заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

Мисля, че европейците разбират, че ще оспорим това решение. Може би това ще е въпрос не на една година, а на десетилетия, но няма да го оставим така„, каза Песков в интервю за сайта aif.ru.

В същото време, европейците сами ще унищожат своята инвестиционна привлекателност, основите на търговското право – основите на своята икономика, според него.

Тъй като частната собственост или правото на държавата върху нейните активи са неприкосновени, те не могат да бъдат пипани. Ако нарушат това веднъж, ще получат незабавна реакция от страна на инвеститорите и ще навредят на репутацията си, която са спечелили в продължение на много десетилетия, каза той. Най-просто казано, те ще отрежат клона, на който седят.“

Припомняме, че някои западни банки са против предложенията на ЕС за преразпределяне на милиарди евро от лихви, спечелени от замразени руски активи. Това разкриха високопоставени източници от сектора.

Опасенията са, че подобен ход може да доведе до скъпоструващи съдебни спорове.

Лидерите на Европейския съюз се съгласиха да продължат работата по план за използване на до 3 милиарда евро годишно за доставка на оръжия за Украйна в опит да засилят борбата на Киев срещу Русия, която все още ще притежава основните замразени активи. Според лидерите на ЕС приходите могат да бъдат използвани в рамките на няколко месеца.

Някои банки обаче се опасяват, че впоследствие може да бъдат подведени под отговорност от Русия, ако са замесени в прехвърляне на пари към Украйна, и че планът на ЕС може да бъде разширен до активи в сметки, които те държат на санкционирани лица и компании.

Такова разширяване все още не е обсъждано от ЕС.

Източниците са обезпокоени и че предложенията ще доведат до по-широка ерозия на доверието в западната банкова система.

Съгласно плана на ЕС около 90% от конфискуваните средства ще бъдат насочени през Европейския механизъм за подпомагане на мира за закупуване на оръжия за Украйна. Останалите ще бъдат използвани за възстановяване и реконструкция.

Законът за санкциите на ЕС, Англия и САЩ обикновено предвижда замразяване на активи, собственост на определени страни, но не и конфискация. Активите могат да бъдат конфискувани съгласно английското законодателство, но само ако се счита, че са облага от престъпление.

Разрешаването на конфискация и преразпределение на лихвите, спечелени от тези активи, излага банките на риск да бъдат оспорени от собствениците, предупредиха източниците.

Един източник предупреди за прецедента, който това предложение ще създаде и за „използването като оръжие на чуждестранни резерви и активи„.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Украйна отрича, че е изтеглила Abrams-ите от фронтовата линия

Украинските сили отричат съобщенията за предполагаемо изтегляне на танковете Abrams...

Моторист пострада при катастрофа на пътя Велико Търново – Русе

Мотоциклетист е пострадал в събота при катастрофа на пътя...

35 запалянковци в ареста след Вечното дерби

Без сериозни инциденти и нарушения на обществения ред е...

Ситуацията на фронта се влошава, призна украинското командване

Обстановката на фронта е сложна и има тенденция към...

Руският заместник-министър на отбраната обжалва ареста си за корупция

На 8 май Московският градски съд ще разгледа жалбата...

Министър Малинов и турския му колега нищят договора с „Боташ“

Министърът на енергетиката Владимир Малинов се срещна с турския...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Al Jazeera: Израелски безпилотни самолети засилват наблюдението над Рафах

Израелските безпилотни самолети са засилили дейността си над Рафах. Това...

Париж няма да разхлабва мерките за сигурност

Лоран Нунес, префект на парижката полиция, отговарящ за сигурността...

Йенс Столтенберг: НАТО няма намерение да изпраща бойни части в Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг уточни в неделя,...

Норвегия призова за възобновяване на финансирането на Агенцията за палестинците

Норвегия призова международните донори във вторник да възобновят плащанията...

ФБР припомня колко опасен е TikTok

Докато Сенатът на САЩ се готви да одобри забраната...

Депутатите не искат елфи да чертаят пътя на „Турски поток“ у нас (ОБНОВЕНА)

Депутатите от временната парламентарна комисия за изчезналата пътна карта...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img