Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Радев иска помощ от САЩ за нови технологии в енергетиката и за зелената икономика

Снимка; архив БГНЕС

Подобряването на енергийната свързаност в Югоизточна Европа е от ключово значение за справяне с икономическата и социална криза. Това заяви президентът Румен Радев на среща днес с Джефри Пайът – помощник държавен секретар на САЩ по енергийните ресурси. Посещението на Пайът в България е част от негова регионална обиколка, включваща също Турция и Румъния, информират от президентството.

Според Радев е необходимо държавите от региона да обединят усилия си за по-бързото реализиране на съвместните проекти за разширяване на инфраструктурата за пренос на нефт, газ и електроенергия, така че да не се допуска дефицит на енергийни ресурси, инфлация и задълбочаване на икономическата криза. Президентът и Джефри Пайът се обединиха около позицията, че въвеждането в експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България осигурява реална диверсификация не само за България, но и за региона. Радев открои необходимостта от непрекъснатост на доставките на природен газ, така че да бъдат удовлетворени нуждите на всички държави.

На срещата бяха обсъдени и перспективите за задълбочаване на сътрудничеството между България и САЩ в разработването и прилагането на нови технологии в областта на енергетиката и изграждането на зелена икономика.

От пресцентъра на МС съобщиха, че с Джефри Пайът се е срещнал и служебният премиер Гълъб Донев. Във фокуса на разговорите е била енергийната сигурност на България и на региона. В рамките на срещата са отбелязани сериозните резултати на страната ни в процеса на диверсификация на източниците и маршрутите за газови доставки. Донев акцентира върху целенасочената работа на кабинета си за навременното завършване на интерконектора Гърция-България и постигнатото понижение на цената на природния газ. По думите му България се стреми да използва всички възможности за енергийна диверсификация и служебният кабинет прави всичко възможно, за да осигури доставки на газ на ниски цени за предстоящите зимни месеци, не само за българските граждани и бизнес, но и за региона.

Според Донев като износител на електричество страната ни също има ключова роля за енергийната сигурност на Балканите и участва конструктивното в интерес на енергийната и транспортна свързаност в региона.

Служебният премиер е уверен, че стратегическото партньорство между България и САЩ ще продължи да се развива във всички сфери от взаимен интерес.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски...

Премиерът на Хаити подаде оставка

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри подаде оставка, съобщава "Ройтерс"....

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Спасиха две деца от пожар в апартамент в софийския квартал „Люлин“, възникнал докато дядо им бил за банички

Съсед обаче разказва, че децата - на 2 и на 8 г., често били оставяни сами, а възрастният мъж лъхал на алкохол

Путин обуздава прокуратурата за изземането на частни активи

Руският президент Владимир Путин напомни на прокуратурата, че изземането...

СИПРИ: Украйна с най-голямото увеличение в света на военните разходи спрямо БВП

През 2023 г. глобалните военни разходи, нарастващи за девета...

Младеж инсценира обир в дома на дядо си в Хасково

24-годишният задигнал 25 000 британски лири

Малкият Леон Даниел мечтае да промени света с добрина и творчество (ВИДЕО/ИНТЕРВЮ)

https://www.youtube.com/watch?v=jK8_K5b9kKo Интервю на Даниел Петров –Здравей, Леон! Ти си приятел на...

Борисов честити на „Възраждане“ сглобката с ПП-ДБ (ВИДЕО)

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов обяви...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img