Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Путин иска да се отнема гражданство и за „дискредитиране на армията“

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Руският президент Владимир Путин е внесъл поправка в приетия на първо четене законопроект за възможността за отнемане на руско гражданство, съобщи държавната информационна агенция РИА Новости, позовавайки се на документа.

Президентската поправка предлага да се отнема гражданство за фалшификации за армията, нейното дискредитиране, участие в нежелани организации и призиви за нарушаване на териториалната цялост на държавата. Това ще бъде възможно независимо от момента на извършване на действията, представляващи заплаха за сигурността на Русия, и „датата на установяване на факта на извършване на тези действия“.

В началото на април Думата прие законопроекта на първо четене. В оригиналния документ се предлага отнемане на гражданство за тежки престъпления срещу държавата, терористична дейност, трафик на наркотици и фалшифициране на документи.

Членът за „военните фалшификати“ (207.3 от Наказателния кодекс – публично разпространение на съзнателно невярна информация за използването на въоръжените сили) се появява в руския Наказателен кодекс заедно с членове за дискредитиране на армията след началото на руската инвазия в Украйна. Той предвижда до 15 години лишаване от свобода – ако деянията „са довели до тежки последици“.

Основната цел на законодателството за „фалшивите новини“ е да остави в публичния дискурс само официалната позиция по някои обществено значими въпроси. Всяка неофициална информация, която не е одобрена от длъжностно лице, трябва да бъде изключена от дискусионното пространство на руски език под заплахата от административно или наказателно преследване.

„Поправката на президента по отношение на неправителствените организации, както и другите споменати случаи, е много съществена и абсолютно справедлива“, заяви Василий Пискарев, ръководител на комисията по сигурността в Държавната дума, цитиран от „Интерфакт“.

Той смята, че „ако хората, които са положили клетва за вярност към Русия при получаване на гражданство и са обещали да спазват нашите закони, са я нарушили, те съзнателно са прекратили споразумението с държавата, която им е предоставила защита и права на руски граждани, а това дава право на държавата да отмени решението за предоставяне на гражданство“.

Според Пискарев „към днешна дата дейността на 67 чуждестранни организации е призната за нежелана на територията на Русия“.

„Всъщност те са много повече и активно участват в антируски дейности, включително разпалване на междуетническа и междуконфесионална омраза, намесват се в избори, въвличат тийнейджъри в употреба на наркотици и деструктивни дейности, ЛГБТ пропаганда, както и участие в набиране на средства за финансиране на врага“, казва още председателят на комисията.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски...

Премиерът на Хаити подаде оставка

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри подаде оставка, съобщава "Ройтерс"....

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Пет години завтор за шофьор, причинил смъртта на трима

Пет години затвор за шофьор, причинил смъртта на трима...

Китайски военни се срещнаха с американски и руски военноморски служители в Циндао

Високопоставени китайски военни проведоха отделни срещи с колеги от...

Юлия Навалная: От Путин може да се очаква всичко

Кремъл води отдавна войната си в сърцето на Европа

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Макрон предупреждава: Европа може да умре

Френският президент Еманюел Макрон призова Европа да се справи...

Организацията на изборите на 9 юни върви спокойно, уверява ЦИК

Организацията на изборите на 9 юни върви спокойно. Това...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img