Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Прокурорът, прекратил преписката за полицейското насилие, е член на Европрокуратурата (ВИДЕО)

Бойко Рашков министър на Вътрешните работи (МВР)
Снимка: архив Информационна агенция News24sofia.e

Прокурорът, прекратил преписката за полицейското насилие, вече член на Европейската прокуратура – Вероника Трифонова. Това стана ясно от отговора на служебния вътрешен министър Бойко Рашков по време на изслушването му в Народното събрание на извънредно заседание, свикано по повод полицейското насилие и видеокадрите от протестите през 2020 г., които миналата седмица станаха публични.

Бойко Рашков уточни, че от самопроверката, която са извършили от СДВР, са разпознати четирима от полицаите.

Единият е началник на отдел, на който е наложено наказание от две години лишаване от право на повишаване, друг е получил една година същото наказание и останалите двама – са били наказани с порицание. „Това е ефектът от дисциплинарната проверка и санкциите, които са избрали да им наложат„, каза Бойко Рашков.

Бойко Рашков потвърди и че един от полицаите биячи (Андон Андонов, бел.ред.) очевидно де ползва с доверието на „нашия главен прокурор“ и в началото на тази година е преминал на работа в Бюрото по защита, което е на подчинение при главния прокурор.

Вероятно главният прокурор, виждайки от кадрите как се справя този човек с побоищата на площада в София, е пожелал точно такъв човек да го охранява„, заяде се Рашков с обвинител номер едно.

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков определи и като „позор“ действията на служители на СДВР да снимат полуголо момиче. Това говори за извратеност и явно тези снимки си ги слагат в личния архив, каза Рашков от трибуната на Народното събрание. Той заяви, че не знае какво прави полицаят с тези и такива снимки.

Бойко Рашков знае, че е използван лютив спрей по време на протестите, но не знае точно какъв. Нужно е време, за да се установи.

По думите му не е работа на НСО да разследва полицейското насилие, тя не е такъв орган.

Рашков посочи, че не е необходимо и да казва на кого е подчинена НСО, като добави, че видеозаписът е поискан на 17 юли и е даден на СДВР около 20 юли.

Дали извършените записи са използвани за дисциплинарно производство, Рашков не знае кои точно са използвани за образуване на дисциплинарно производство.

Той подчерта, че има информация само за дела, образувани срещу пострадалите, и колкото и парадоксално да е – срещу гражданите, които са протестирали мирно. Едва вчера е разбрал, че имало образувани и наказателни производства срещу полицаи, преди това информацията е, че досъдебните производства са прекратени, именно от Вероника Трифонова.

Преписката за полицейските действия зад колоната, са предоставени на дирекция „Вътрешна сигурност“. „Тази дирекция е пряко подчинена на министъра на вътрешните работи, следователно тези материали трябва да дойдат от СДВР, да преминат през министъра на вътрешните работи и той да възложи проверката на дирекция „Вътрешна сигурност„, обясни Рашков.

Изключвам възможността министърът на вътрешните работи към онзи момент да не е знаел за тези кадри, заяви Бойко Рашков и продъли: „Какво е направила тази дирекция, извършила е проверка и е изпратила материалите на Районната прокуратура. Сега естествено възниква въпросът какво е направила прокуратурата, след като вътре в тези материали е бил и дискът с тези кадри. Какво е направила според вас? Нищо не е направила, разбира се,…

По думите му в стила на сегашната прокуратура това дело не бърза за никъде.

https://www.youtube.com/watch?v=v-YzFZzCHBU

Припомняме, че председателят на НС Ива Митева свика извънредно заседание на парламента във връзка с излезлите записи от охранителна камера пред входа на Министерски съвет. На изслушване в пленарна зала е извикан служебният вътрешен министър Бойко Рашков. Заявка за изслушване смятат да подадат и за главния прокурор Иван Гешев от „Демократична България“, но още вчера сутринта Гешев заяви в позиция, че смята искането за изслушване за нарушение на принципа на разделение на властите и накърняване на независимостта на съдебната власт.

На 12 юли, в нощта на протеста от МВР не съобщиха за пострадали граждани при сблъсъците, но съобщиха за пострадал от хвърлена бомбичка полицай.

Проверката, която бе образувана за полицейското насилие още през 2020 г. с неохота, не откри сериозни нарушения в действията на полицаите, макар и от МВР да обявиха, че ще има наказани.

При образуваната проверка от СДВР съобщиха, че отстраняват временно полицаи, участвали в охраната на демонстрацията. От там отказаха да се посочат имената им. Случаите със задържани протестиращи, както и съмнения за прекомерна сила срещу протеста продължиха през цялото лято на 2020 г., атемата обаче влезе и в редовния мониторингов доклад на ЕК за състоянието на правосъдието у нас, като преди това Европейската комисия излезе със нарочно предупреждение спрямо властите у нас.

46-тият парламент създаде временна комисия, която да разследва насилието на антиправителствените протести през лятото на 2020 г. Предложението беше внесено от „Изправи се Бг! Ние идваме!“, а самата комисия бе оглавена от депутата Николай Хаджигенов. Комисията ще работи за срок от три месеца. Освен разследване на фактите и обстоятелствата при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР, извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи, комисията ще разследва и обстоятелствата с подслушването и следеното на протестиращи и членове на политически партии от опозицията. По темата с подслушването комисията вече извика главния прокурор Иван Гешев, макар че още тогава председателят й Николай Хаджигенов обяви, че не очаква той да се отзове.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски...

Премиерът на Хаити подаде оставка

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри подаде оставка, съобщава "Ройтерс"....

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ФБР припомня колко опасен е TikTok

Докато Сенатът на САЩ се готви да одобри забраната...

Шеф в ООН ужасен от съобщенията за масови гробове в Хан Юнис

Ръководителят на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк...

Урсула фон дер Лайен призова Израел и Иран да се „въздържат от по-нататъшни действия“

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в...

Байдън подписва бързо за военната помощ за Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски в понеделник получи уверения от...

Северна Корея изстреля балистични ракети край източното си крайбрежие

Северна Корея изстреля няколко балистични ракети към морето край източното...

Сирия: Израелски ракети са ударили обекти на ПВО

Сирия съобщи в петък, че израелски ракети са ударили...

ГЕРБ искат оставка на зам.-кметове на София и шефа на ОП „Гробищни паркове“

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img