Реклама

https://www.gerb.bg/bg

„Продължаваме промяната“ продължават промяната? (ДАННИ/ГРАФИКА)

Снимка: архив БГНЕС

Според екзитпола на социологическите агенции дори „Продължаваме промяната“ може да бъде и първа политическа сила в новия парламент. „Продължаваме промяната“ се посочва като първа политическа сила от „Галъп интернешънъл“ в нейния екзит пол с 25.7%. Втора политическа сила е ГЕРБ/СДС с 23.5%.

Лютата битка обаче за второто място показва обаче, че не само БСП е изпреварена, а и най-новата партия „Продължаваме промяната“ на Кирил Петков и Асен Василев събират повече гласове от ГЕРБ.

Друга изненада е партия „Възраждане“, която според „Галъп“ успява на косъм да прескочи 4-процентовата бариера за влизане в парламента, събирайки 4,2% от гласовете.

ГЕРБ пък отстъпва на второ място с 23,5%. В челната тройка влиза и БСП с 14,5%, следват ДПС с 10,2%, ИТН с 8% и ДБ с 6,9%.

Това означава, че прогнозите са за 6-партиен парламент.

Румен Радев пък печели президентския вот с 49,3%. Анастас Гердижков остава на второ място с 25%, а Мустафа Карадайъ се нарежда на третата позиция с 9%. Лозан Панов пък събира 4,2% от гласовете.

С ниската избирателна активност обаче всеки един процент е от значение. 

ГЕРБ печели парламентарните избори, но с минимална преднина. Това сочат данните от екзитпола на „Алфа Рисърч“.

Партията на Бойко Борисов събира 24,8% подкрепа от гласоподавателите. На втора позиция се нарежда „Продължаваме промяната“ с 24,1%, а БСП отстъпва на трето място с 13,7%.

На четвърта позиция се нарежда ДПС с 10,7%, на пета – ИТН с 9,9%, а на шеста остава „Демократична България“ със 7,8%. На косъм от влизане в НС остава „Възраждане“ с 3,9%. ИСБГНИ пък получава 2,3%.

По отношение на президентската надпревара Румен Радев събира 49,1% от гласовете. На втора позиция се нарежда Анастас Герджиков с 26,5%. Мустафа Карадайъ заема третото място с 9,8%, следват Лозан Панов с 4,6% и Костадин Костадинов с 3,4%.

Екзитполът на „Тренд“ не показва някакви сериозни разлики, макар че в него ГЕРБ/СДС е първа политическа сила с 23.5%. „Продължаваме промяната“ е с 22.%, а БСП с 14.2%. ДПС е четвърта политическа сила с 9.6%, а „Има такъв народ“ пада спрямо предходните избори до пета за следващото Народно събрание с 9.5%. „Демократична България“ остава с 7.3%.

И тук „Възраждане“ минават бариерата с 4.1%.

Изправи се.БГ. Ние идваме“ остават под чертата и извън парламента с 2.7%, както и ВМРО – 1.4%.

Екзитполовете за президентските избори на“Алфа Рисръч“

По отношение на президентската надпревара Румен Радев събира 49,1% от гласовете. На втора позиция се нарежда Анастас Герджиков с 26,5%. Мустафа Карадайъ заема третото място с 9,8%, следват Лозан Панов с 4,6% и Костадин Костадинов с 3,4%.

На „Галъп интернешънъл“

Румен Радев пък печели президентския вот с 49,3%. Анастас Гердижков остава на второ място с 25%, а Мустафа Карадайъ се нарежда на третата позиция с 9%. Лозан Панов пък събира 4,2% от гласовете.

Правейки паралел към предходните парламентарни избори, които бяха на 11 юли 2021 г., се забелязва, че все пак по-висока избирателната активност. За разлика от сега на предходните избори „Има такъв народ“ бяха водещата политическа сила с 24.08% – сега ИТН получава 9,1/9,9%.

На второ място на 11 юли се нареждаха ГЕРБ-СДС с 23.51% гласа. Сега партиятата на експремиера Бойко Борисов получава 23.7%.

БСП взеха трета позиция с 13.39%. Сега гласуващите за тях са 14,2%. На предходните избори за „Демократична България“ са гласували 12.64%, а на сегашните те получават 7,3% гласа.

За ДПС са гласували 10.71%, а на сегашните те са получават 9,6%.

Тогавашната партия „Изправи се! Мутри вън!“ с настоящо име „Изправи се БГ! Ние идваме! са получили 5.01%, а сега те са под линията. Сега за тях са гласували 2,7% и те остават под бариерата за влизане в Народно събрание.

На сегашните изборите „Възраждане“ обаче минават линията с 4,1% за разлика от предходните избори и се явяват представители на т.нар. патриотичен вот.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Сенатът на САЩ придвижи чуждестранната военна помощ

Отпускането на милиарди долари чуждестранна помощ за Украйна, Израел и Тайван...

Задържаха 32-годишен дилър на марихуана в Търговище

Наложена му е мярка "задържане под стража"

Ексклузивно в News24sofia.eu! Васил Божков се сдоби с обвинения за корупция и рекет

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт в Софийски...

Израел бомбардира Северна Газа

Това най-тежкият обстрел на района от седмици

МОН предлага 2 май да е неучебен ден в цялата страна

Министерството на образованието и науката (МОН) предлага 2 май...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img