Правната комисия върна Бюрото по защита на МП (ОБНОВЕНА)

Най-голям спор предизвика статутът на една сграда

Прочитания 40267
0 0
Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / Светломир Стоянов

Бюрото по защита се връща в Министерство на правосъдието – това решиха депутатите от правна комисия на второ гласуване днес.

От 2014 г. Бюрото беше към главния прокурор. По време на разискванията бе обсъдено само, че няма да се иска становище на пленума на ВСС, за да стане прехвърлянето по-бързо. Спор в комисията имаше относно прехвърлянето на имота на бюрото.

По темата думата поиска главният прокурор Иван Гешев, който присъства на комисията, доводите му бяха съобщени от зам.-главния прокурор Даниела Машева. Тя обясни, че главният прокурор се противопоставя всички материални активи на Бюрото по защита да преминат в МП.

Предложението това да се обсъди е на Хамид Хамид, ДПС, по редакция на правната комисия. Становището на прокуратурата е, че от прехвърлянето трябва да бъдат изключени недвижимите имоти, които са предоставени за управление на главния прокурор от ВСС. Ако приемете редакцията на работната група се рискува да се приеме противоконституционна норма съгласно Закона за ВСС и това решение е единствено и само в правомощията на ВСС.

Защити тезата и самият Гешев – редакцията е противоконституционна относно принципа за разделение на властите, и то не само за тази сграда. Той ще иска становище на КС, ако мярката бъде приета. „Когато бюрото по защита мина към прокуратурата, дойде без пари, с хора с 30 коли, без сграда, никой не попита прокуратурата как ще работят хората. МП има огромното желание да защитава свидетели, логично е да си гледа и служителите, а не да краде имоти на прокуратурат„,, заяви главният прокурор. За което получи възгласи от членовете на правната комисия.

От МП възразиха с обяснение, че този имот се е помещавал на „Майор Векилски“ 2, решението е на държавата, а парите на данъкоплатците. След като идват при нас служителите – без сграда не може, на улицата ли ще останат, поясниха от там.

Иван Гешев не се съгласи. МП няма желание да охранява каквото и да е, това е законодателна инициатива, ние, както и прокуратурата, изпълняваме, категорични са от ведомството. Иначе стана ясно, че сградата не е целево предоставена за нуждите на Бюрото по защита, след измененията 2016 г. по Конституция и закона за актуализация за държавна собственост. Имотът е предоставен за управление на ВСС, след това на главния прокурор и той е преценил, че е за целите на бюрото по защита. Този имот не може да бъде предмет на предоставяне по силата и да се върне обратно в МП. Това следва да стане с процедура по акта за държавна собственост и след решение на ВСС, категорична бе обаче отново Машева.

Крум Зарков, БСП предложи за базата, където работят служителите, да има три месеца срок за прехвърляне. Предложението не бе прието, не бе прието и за четири месеца. От ДБ Надежда Йорданова и Атанас Славов изразиха обратно мнение, че подобно законодателно решение не противоречи на Конституцията, собствеността е държавна, не нарушава принципа за разделение на властите.

Иван Гешев отново взе отношение – след преместване на Бюрото по защита резултатите ще са трагични и никой не поставя въпроса как съдебната власт ще осигурява неговата работа. МП разполага с огромен сграден фонд, не искаме да гоним никой, не искаме бюрото да не функционира и ще съдействаме, но става въпрос за имоти и че се нарушават закони, категоричен бе той.

Втори скандал се развихри след това в правната комисия, когато депутатите започнаха дебат по следващата спорна тема, поискана от ДБ – за закриване на спец съда и прокуратура.

Точно в 13.57 ч. обаче председателят на комисията Андрей Михайлов посочи, че дебатът трябва да бъде закрит, тъй като в Народното събрание започва пленарното заседание по гледане на бюджета.

Мая Манолова взе думата, за да съобщи, че „това е един и същи номер като снощи, за да не се приеме законодателната промяна за спецсъда“ (б.а. когато заседанието на правната комисия бе прекратено с мотива, че се гледа бюджета на НЗОК). В сградата на НС тече бюджетна комисия, но председателят Ива Митева се появи и съобщи, че открива заседанието. Тъй като няма кворум обаче го закрива до приключване на бюджетна комисия и обяви почивка до 16 ч. Оказа се, че кворум има, но въпреки това заседанието бе прекратено.

На правна комисия обаче в същото време течеше спор дали заседанието да бъде закрито, председателят Михайлов обясни, че трябва да се прекъсне, тъй като започва заседанието на парламента. Манолова бе категорична, че това е нарочно. Анна Александрова от ГЕРБ поиска комисията да бъде веднага разпусната, на което Манолова призова: „Стига панаири!“ Явор Божанков от БСП също беше активен в спора, като повтаряше, че остават три минути и трябва да бъде гласувано предложението на председателя на правна комисия за закриване.

Изненадващо се намеси и главният прокурор Иван Гешев, който заяви: „Извинявайте, не искате да чуете съдебната власт какво има да каже – няма проблем, незаконно… не искате да изслушате съдебната власт, искам да ме чуят българските граждани, ако вие забраните на съдебната власт да говори…„, говореше той.

Атанас Славов от ДБ каза, че становището на прокуратурата вече е чуто.

Продължаваха и призивите за прекратяване на заседанието от страна на Анна Александрова. В крайна сметка председателят Андрей Михайлов, ИТН, обяви, че заседанието в НС е започнало и закрива дебата и заседанието на комисията, не знаейки, че докато тече спорът парламентът вече излезе в почивка до 16 ч. Малко по-късно обаче заседанието бе продължено вече в сградата на Народното събрание.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Тодор Стефанов

Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.
editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Училищата откриват присъствено новата учебна година

Учебната година ще се открие присъствено и по различно време за отделните класове. Това гласи заповед на министъра на образованието проф. Николай Денков. Директорите трябва да създадат организация за „стъпаловидно“ начало на празненствата в зависимост от броя на учениците в съответните класове. Необходимо е да се обособят зони за родителите на първокласниците и на

Read More »