Правителството на Молдова оцеля след вот на недоверие

Екип на News24sofia.eu

Премиерът обвини вносителите в откровени лъжи

Views 2148
0 0

След почти петчасови дебати вотът на недоверие към дейността на правителството, внесен от парламентарната фракция на Блока на комунистите и социалистите (БЕКС), беше отхвърлен с гласовете на 44 депутати, съобщи МОЛДПРЕС.

За оставката на правителството е необходимо обикновено мнозинство от 51 гласа от 101.

Премиерът Наталия Гаврилица в доклад пред пленарната зала спомена, че никое правителство не се е сблъсквало с толкова много кризи досега.

Недоверието, на което отговарям днес, е компилация от лъжи„, смята Гаврилица.

Министър-председателят направи преглед на всички предприети от правителството действия в подкрепа на гражданите в контекста на поскъпването на горивата и породената от тях инфлация. Тя посочи, че през последната година е преразгледан размерът на социалните помощи, увеличена е минималната работна заплата, предложени са помощи за студения сезон и компенсации за газ.

С 60% увеличихме фонда за субсидиране в земеделието. Разширихме списъка с компенсирани лекарства с 40%, оборудвахме няколко болници с модерно оборудване и им предоставихме нови линейки„, каза Гаврилица.

Премиерът уточни, че изпълнителната власт вече е предприела редица мерки, за да успее да посрещне студения сезон.

Сега купуваме мазут, купихме въглища, съхраняваме газ, имаме програма за застраховане на дърва. Имаме програма, която разписва какво трябва да прави всяка държавна институция„, каза Гаврилица.

Нито за миг не поставяйте под въпрос нашите добри намерения и нашите възможности. Молдова ще излезе от кризата, защото не е сама„, заключи премиерът.

Съгласно Правилника на парламента вотът на недоверие към дейността на правителството подлежи на обсъждане в първия ден от пленарното заседание на седмицата след датата на внасянето и се приема с мнозинството от гласовете на избраните народни представители.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Канада прави преглед на своите разпоредби за канабиса

Властите в Канада в четвъртък започнаха дългоочаквано преразглеждане на своите разпоредби за канабиса. Това се случва четири години, след като страната стана първата голяма икономика, която легализира употребата му за развлечение, съобщи АФП. Експертна група, ръководена от Морис Розенберг, бивш заместник-министър на правосъдието, трябва да измери въздействието на легализацията върху […]