Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Помощ за трафика на хора от богатите държави иска Бойко Рашков

Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu /Васил Димитров/

Богатите държави да ни оказват помощ в борбата с трафика на хора. За това настоя служебният вътрешен министър Бойко Рашков на брифинг в Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ), посветена на посещението на представителя на борба с трафика на хора към ОССЕ Валиант Ричи.

България е държава, която е източник на жертви на трудовата или сексуалната експлоатация, а основна причина е ниският стандарт и бедността на някои слоевете на населението, което се поддава на внушение.

По думите му особено внимание ще бъде отделено и на трафика на деца.

Ние вече разполагаме със статистически данни, които идват предимно от българската прокуратура.

От тези данни е видно, че за 2020 г. жертвите на трафика на хора са 458 български граждани, от които най-голям е броят на жените – 379, следвани от 61 мъже, а малолетни и непълнолетните жертви са 31. От тези 379 жертви, жертви на сексуална експлоатация са 336 души разделени по полов признак – 333 жени и 3 мъже, като 24 са малолетните и непълнолетни.

Трафикът с цел трудова експлоатация засяга 69 души, от които 54 мъже и 15 жени. 5 са малолетни и непълнолетни. Общият брой сигнали за трафик на хора за миналата година са 53, общият брой сигнали за потенциални жертви на трафика са 60, сигнали свързани със сексуална експлоатация са 23, потенциални жертви на трафик с цел сексуална експлоатация – 27 и сигнали за трафик с цел трудова миграция – 11.

Към април 2021 г. общият брой сигнали за трафика на хора са 6, общ брой потенциални жетви на трафик – 5, сигнали за трафик за сексуална експлоатация – 3, сигнали за потенциални жертви на сексуална експлоатация – 4 и сигнали за нарушения на трудовите права – 1.

Преди пресконференцията за медиите, Рашков и Ричи коментираха основните проблеми, свързани с трафика на хора у нас. Трафикантите трябва да получат своето наказание, настоя Валентиан Ричи и добави, че това е международно признато престъпление.

По думите му необходимо е по-пълно събиране на статистически данни с цел техния анализ. Липсата на данните и некачествената статистика не позволява формулирането на политики и подкопават усилията ни, категоричен бе Ричи.

Според него България е на прав път в борбата с трафика на хора и сега е моментът да се положат усилия, за да се постави отговорът на по-високо равнище.

Бойко Рашков допълни, че деянията, свързани с трафик на хора били инкриминирани скоро у нас. Този период не е малък и 18 години след въвеждането в НК на едно такова престъпление би трябва да доведе до една солидна съдебна практика и би трябвало да даде отговор на въпроса дали всички деяния в тази насока са инкриминирани, дали деянията се предвижда да се наказват адекватно с оглед последиците от този сравнителни нов вид престъпност, която се появи след демократичното развитие в Европа, отбеляза Рашков.

Той смята, че у нас наказанията, които се предвиждат за този вид престъпност са либерални и за в бъдеще трябва да се помисли за санкцията.

Струва ми се, че ако действително за такива наказания се налагат най-често условни наказания, ние не можем успешно да противодействаме на този вид престъпност„, категоричен бе Рашков.

Той запита какво означават условни присъди, при положение, че такива хора отново може да направят престъпления. Такива либерални наказания не могат да укажат превантивни и възпиращи действия върху дееца, което е основна цел в наказанието в НК. Когато се налагат в правосъдните ни органи такива либерални наказания, дали успяваме да укрепим психиката на жертвите, даваме ли им увереност, че ги защитаваме. В тази насока ми се струва, че не успяваме, посочи служебният вътрешен министър.

Ние трябва да помислим още и по-задълбочено върху емоционалните последици на този вид престъпления и да се предвидят такива наказания с цел да се преодоляват невидимите на пръв поглед последици, които се преживяват от жертвите, настоя Рашков.

Той вижда сътрудничеството си с Ричи в перспектива за необходимостта от планиране и провеждане на мероприятия, на които да бъдат поканени и да участват всички ангажирани в противодействието на трафика на хората. „Само тогава ние може да заострим вниманието на правозащитните органи към тази престъпност, която така може да смути живота на младия човек, така че до края на живота си да не може да излезе от стреса„, завърши Бойко Рашков.

Съгласно предварително подадена информация от пресслужбата на ОССЕ: България остава една от основните страни на произход на трафик на хора в ЕС, като основните държави на дестинация за българските жертви на трафик са Гърция, Германия, Белгия, Холандия, Австрия, Обединеното кралство, Франция, Италия и Швейцария.

По време на посещението ще бъде обърнато специално внимание на трафика на хора сред етническите малцинства и други уязвими групи, включително непридружени деца, търсещи убежище и мигранти, преминаващи през територията на България, с оглед на съществуващите предизвикателства при идентифицирането на чуждестранни жертви на трафик на хора.

Специалният представител на ОССЕ В. Ричи ще анализира цялостните усилия за борба с трафика на хора на Република България и ще разгледа усилията на страната ни по отношение на превенцията и предотвратяването на престъплението, наказателното преследване и защитата на жертвите. Валиант Ричи ще отдели специално внимание на засиленото използване на интернет и социалните мрежи от трафикантите и ще сподели препоръките на офиса на Специалния представител за справяне с този нарастващ проблем. Друг фокус на посещението неизбежно ще бъде въздействието на COVID-19 в противодействието на трафика на хора.

Посещенията на Специалния представител предоставят възможност да се разгледат основните предизвикателства в конкретната държава, да се дадат препоръки и да се обменят работещи практики, които да се споделят и с други правителства.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски...

Премиерът на Хаити подаде оставка

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри подаде оставка, съобщава "Ройтерс"....

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Димитър Главчев коментира с посланика на САЩ съвместните енергийни проекти

България и Съединените американски щати имат ползотворно сътрудничество в...

16 млн. лв. получават земеделците за напояване за 2024 г.

16 млн. лева ще бъдат предоставени тази година на...

Димитър Главчев предлага да поеме МВнР (ВИДЕО)

Той подчерта, че подготовката на изборите "върви много добре"

В Скопие ще избират президент на втори тур (ОБНОВЕНА)

Лидерът на опозиция води пред сегашния държавен глава

Трима младежи са ограбили непълнолетни в столичния парк „Борисова градина“

Софийската районна прокуратура протестира наложената мярка за неотклонение "Надзор...

Георги Гвоздейков организира изборите

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков ще организира провеждането на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img