Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Полският премиер за санкциите спрямо Русия: Засега са лотария

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Полският министър-председател Матеуш Моравецки в пост в Туитър нарече ситуацията със санкциите на Европейския съюз срещу Русия лотария.

Всеки ден стотици хиляди украинци се събуждат в страх от руски самолети, прелитащи над домовете им, а в Европа лотарията… един ден гласовете са в полза на по-строги санкции, а на следващия ден – в полза на това да не се преувеличава. Путин подпали цяла Украйна, а Европа се чуди дали противопожарното одеяло ще е достатъчно.“

Малко по-късно по време на срещата си с председателката на ЕП Роберта Мецола, която беше на визита в Киев вчера, Моравецки настоя за по-нататъшно затягане на санкциите, съобщава polsatnews.

За това, че санкциите не работят, Моравецки дава пример с курса на рублата, който се е върнал към нивата отпреди нашествието в Украйна, показател, че Москва се изплъзва от наказателните мерки. „Това означава, че всички икономически мерки – микроикономически, макроикономически, финансови, бюджетни и монетарни, не са сработили по начина, по който някои политици биха искали„, каза Моравецки.

Няма да има връщане към нормалността, ако Украйна не успее да защити свободата си, ако Украйна не успее да защити суверенитета си, защото тогава Европа ще покаже своята слабост„, предупреди още министър-председателят Матеуш Моравецки.

Европа ще бъде унизена, Европа ще бъде беззъба, тя няма да може да действа пред лицето на своите основни, универсални ценности като свободата, като правото на живот„, подчерта той.

С остра критика той излезе и към гласове в някои държави от ЕС, които призовават да нормализация на отношенията с Русия, все едно отношенията с Русия биха могли да се върнат до състоянието си отпреди войната. Моравецки каза, че „няма да има връщане към нормалното“ докато суверенитетът на Украйна е заплашен и призова за „истински санкции“ срещу Русия.

Самото замразяване на имуществото на руските олигарси няма да доведе до нищо, необходима е конфискация на тези пари, смята Моравецки, като посочи, че става въпрос за стотици милиарди долари, които могат да бъдат отделени за помощ за Украйна.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Китайски военни се срещнаха с американски и руски военноморски служители в Циндао

Високопоставени китайски военни проведоха отделни срещи с колеги от...

Депутатите одобриха 250 млн. лева ежегодна подкрепа за „Мини Марица Изток“ до 2029-а

Депутатите приеха решение за осигуряване на средства на "Мини...

Елена Йончева приема номинацията от ДПС за евродепутат

В профила си във фейсбук Елена Йончева благодари на...

Петър Витанов: През последните 15-20 години ние изглеждаме безбъдници

Докато председателят на БСП Корнелия Нинова се радва, че...

10,9 млрд. лв. е фискалният резерв към 18 април (ВИДЕО)

Данните потвърди служебният финансов министър

Столични съветници искат да отворят заключените държавни паркинги

Паркинги стоят неизползвани в София. За проблема алармира общинският...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img