Полският премиер за санкциите спрямо Русия: Засега са лотария

Views 3306
0 0
Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Полският министър-председател Матеуш Моравецки в пост в Туитър нарече ситуацията със санкциите на Европейския съюз срещу Русия лотария.

Всеки ден стотици хиляди украинци се събуждат в страх от руски самолети, прелитащи над домовете им, а в Европа лотарията… един ден гласовете са в полза на по-строги санкции, а на следващия ден – в полза на това да не се преувеличава. Путин подпали цяла Украйна, а Европа се чуди дали противопожарното одеяло ще е достатъчно.“

Малко по-късно по време на срещата си с председателката на ЕП Роберта Мецола, която беше на визита в Киев вчера, Моравецки настоя за по-нататъшно затягане на санкциите, съобщава polsatnews.

За това, че санкциите не работят, Моравецки дава пример с курса на рублата, който се е върнал към нивата отпреди нашествието в Украйна, показател, че Москва се изплъзва от наказателните мерки. „Това означава, че всички икономически мерки – микроикономически, макроикономически, финансови, бюджетни и монетарни, не са сработили по начина, по който някои политици биха искали„, каза Моравецки.

Няма да има връщане към нормалността, ако Украйна не успее да защити свободата си, ако Украйна не успее да защити суверенитета си, защото тогава Европа ще покаже своята слабост„, предупреди още министър-председателят Матеуш Моравецки.

Европа ще бъде унизена, Европа ще бъде беззъба, тя няма да може да действа пред лицето на своите основни, универсални ценности като свободата, като правото на живот„, подчерта той.

С остра критика той излезе и към гласове в някои държави от ЕС, които призовават да нормализация на отношенията с Русия, все едно отношенията с Русия биха могли да се върнат до състоянието си отпреди войната. Моравецки каза, че „няма да има връщане към нормалното“ докато суверенитетът на Украйна е заплашен и призова за „истински санкции“ срещу Русия.

Самото замразяване на имуществото на руските олигарси няма да доведе до нищо, необходима е конфискация на тези пари, смята Моравецки, като посочи, че става въпрос за стотици милиарди долари, които могат да бъдат отделени за помощ за Украйна.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Папа Франциск: Войната се води от националистически интереси

Войната в Украйна се води от националистически интереси. Главата на Римокатолическата църква папа Франциск направи тези коментари първо пред репортери в самолета, който го отведе на двудневно посещение в Малта, а след това и в остра реч в президентския дворец, която не остави съмнение кого има предвид. Макар и без […]