Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Петков рестартира Националния съвет по антикорупция

Снимка: архив БГНЕС

Премиерът Кирил Петков обяви, че рестартира дейността на Националния съвет по антикорупционни политики (НСАП). Това той направи преди заседанието на Министерски съвет днес. От думите му стана ясно, че в дейността му ще се включат МВР, Министерство на правосъдието и Главен инспекторат към МС.

От сайта на strategy.bg се вижда, че на 14 март 2022 г. има проект за постановление на Министерски съвет за изменение и допълнение на постановление от 2015 г. за създаване на НСАП. В мотивите към постановлението пише, че в периода май -декември 2021 г. с разпореждане на министър-председателя за председател на НСАП беше определен заместник министър-председателя по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи – Бойко Рашков.

За посочения период НСАП не е провеждал заседания, като в изпълнение на Национална стратегия за превенция и противодействие на корупцията и (приоритет № 5 „Освобождаване на гражданите от „дребната корупция“, мярка № 5 Надграждане на дейността по изготвяне на антикорупционни планове) и Насоките за съставянето на антикорупционни планове, тяхното съдържание и одобряване от министерствата и агенциите продължи изпълнението на мерките, включени в секторните антикорупционни планове за 2021 г., съответно министрите определиха ресорни заместник-министри или лица на ръководни длъжности, които да отговорят за координацията и изпълнението на мерките, включени в антикорупционните планове.

Следва да се отбележи, че една от основните цели в Споразумението за съвместно управление на Република България в периода 2021 – 2025 г. е Република България да бъде държавата, която да задава модела за успешна борба с корупцията, както и да се подчертае значимостта на антикорупционната политика и да се гарантира политическия ангажимент към тях. В тази връзка, е необходимо на НСАП, в т.ч. и Гражданския съвет към него, да продължи дейността си, а срокът за обществено обсъждане да бъде съкратен на 14 дни„, пише в постановлението на правителството.

По-краткият срок е определен с оглед необходимостта от по-бързо осигуряване функционирането на Националния съвет по антикорупционни политики, като междуведомствен орган със съвещателни, координационни и контролни функции по отношение на разработването и изпълнението на политиките в областта на превенцията, и противодействието на корупцията, и с оглед значимостта на държавната антикорупционна политика и нуждата от обединяване на усилията за постигане на по-значими резултати.

Антикорупционният съвет занапред вместо вицепремиер ще се оглавява от премиера Кирил Петков, което демонстрира волята решително да се работи за подобряване на борбата с корупцията. В работата му ще участват и от ръководството на Министерство на електронното управление и Министерство на енергетиката, както и вицепремиерът по ефективно управление.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски...

Премиерът на Хаити подаде оставка

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри подаде оставка, съобщава "Ройтерс"....

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Юлия Навалная: От Путин може да се очаква всичко

Кремъл води отдавна войната си в сърцето на Европа

САЩ поставиха ултиматум на TikTok

Сенатът ще има последната дума

59-годишен донор спаси три живота

Трансплантирани са черен дроб и два бъбрека

ПП-ДБ отново призоваха Благовест Георгиев да се оттегли от СОС

От ПП-ДБ отново призоваха общинския съветник Благовест Георгиев да...

Обвиняват Тръмп за намеса в изборите през 2016 г.

Прокурори заявиха в първия ден от процеса срещу Доналд Тръмп...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img