Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Пенсиите да не се вдигат от 1 юли, за да се спести 1 млрд., поиска бизнесът (ОБЗОР)

Снимка: БТА

Пенсиите да не се увеличават с 12% по швейцарското правило, за да не стигне дефицитът до 60% през следващата година. Това изненадващо предложение направиха от Българската стопанска камара, докато тристранката обсъждаше проектите на бюджетите на държавата.

Те имат и втори вариант – от 1 октомври да има увеличение от 6%, но само за пенсиите за осигурителен стаж и възраст, които са до размера на средна пенсия – 788,20 лв.

1,147 млрд. лв. ще отидат само за увеличението по швейцарското правило до края на годината. А разходите за пенсиите ще стигнат 19 млрд. лв., което е с над 3,6 млрд. лв. повече от миналата година.

По никакъв начин не бихме подкрепили такива мерки, такива твърдения. Чух един анализатор, че даде предложение да облекчим държавния бюджет, като намалим пенсиите. Този искам да го срещне някоя група пенсионери в някоя градинка… при всичките грешки, които са допуснати с направените увеличения„, отвърна му Ася Гонева от КНСБ.

Трите закона гарантират социалноосигурителните права на хората. Те са на база действащото законодателство, без нови политики и са моментна снимка на финансовото състояние на държавата. От 1 юли всички пенсии, отпуснати до края на 2022 г., ще се повишат с 12%„, обясни вицепремиерът Лазар Лазаров. Двойно по-малко пенсионери ще получават доходи под линията на бедност от 504 лв. Сега това да 658 520 души, а от 1 юли ще са 326 423.

Критики имаше и към бюджета на касата. Работодателите искат нови политики, засилен контрол, повече пари за профилактика, а не за скъпоструващо лечение. В България публичните разходи за здраве са 4,6% от БВП, а в Европа средно са 7-11%. Разходите за лекарства през миналата година пък стигнали 3 млрд. лв. Сега българите доплащат за здраве около 49%, докато в ЕС са 20%. Продължава и диспропорцията в плащането на здравни вноски. „Средно бизнесът плаща за здравни осигуровки по 120 лв., а държавата – 60 лв„., обясни Станислав Попдончев от БСК.

Работодателите са против всякакво повишение на данъци и настояват за запазване на данъчния модел до членството ни в еврозоната. И са категорични, че бюджетът трябва да се вмести в 3% дефицит.

Една от резервите е орязване на разходите за администрацията Крайно време е тя да се свие на фона на развиването на е-услуги и намаляването на населението, да се редуцират структури с препокриващи се или сходни функции. Това ще свободи ресурс за увеличаване на възнагражденията на тази част от наетите, които са недофинансирани, смятат от БСК. Бизнесът настоява държавните дружества да разпределят 100% дивидент за бюджета, както и да се прицезират капиталовите разходи, като се забрани средствата по тях да се прехвърлят в други бюджетни пера.

Според синдикатите пък приходите в хазната са доста подценени. Сред предложенията им е да се завиши сегашният размер на данък печалба от 10 на 15%, каквато директива за уеднаквяване на този налог готви ЕК. Това ще донесе 2,5 млрд. лв. допълнителни приходи. Те са категорични, че трябва да има ръст на доходите, а минималната заплата още от 1 юли да стане 850 лв. /24 часа

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Украйна отрича, че е изтеглила Abrams-ите от фронтовата линия

Украинските сили отричат съобщенията за предполагаемо изтегляне на танковете Abrams...

Моторист пострада при катастрофа на пътя Велико Търново – Русе

Мотоциклетист е пострадал в събота при катастрофа на пътя...

35 запалянковци в ареста след Вечното дерби

Без сериозни инциденти и нарушения на обществения ред е...

Ситуацията на фронта се влошава, призна украинското командване

Обстановката на фронта е сложна и има тенденция към...

Руският заместник-министър на отбраната обжалва ареста си за корупция

На 8 май Московският градски съд ще разгледа жалбата...

Министър Малинов и турския му колега нищят договора с „Боташ“

Министърът на енергетиката Владимир Малинов се срещна с турския...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Моторист пострада при катастрофа на пътя Велико Търново – Русе

Мотоциклетист е пострадал в събота при катастрофа на пътя...

Европейският парламент одобри забраната на продукти, произведени с принудителен труд

Във вторник Европейският парламент одобри правила за забрана в...

Тръмп отмени митинг заради „много лошо време“

Бившият президент на Съединените щати Доналд Тръмп отложи митинга...

Трима са убити при израелски удар в Рафах

Това твърдят палестински източници

Училища и колежи затвориха заради високите температури в Бангладеш

Високите температури принудиха властите в Бангладеш да затворят училищата...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img