Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Пътищарите искат с нова комисия да си осигурят плащанията

Снимка; архив БГНЕС

Към настоящия момент в проекта за актуализация на бюджета на Република България няма заложени средства за доразплащане на вече извършените ремонтни дейности по Републиканска пътна мрежа. В разгара на строителния сезон се опасяваме, че би могло да се стигне до неработещ парламент, което ще остави не разрешен още дълго време казуса с разплащането по извършените дейности по текущ ремонт и поддържане. Това се казва в писмо на Българска браншова камара (БКК) „Пътища“, входирано в Народното събрание, с искане да бъде взето решение за предприемане на действия от Агенция „Пътна инфраструктура“ за осъществяване на дейностите по поддържане на Републиканската пътна мрежа.

Предвид необходимостта да бъде завършен процесът по разплащането за пътните ремонти и осигуряването на възможност за нормално протичане на работния процес в пътно-строителния бранш, от браншовата организация апелират да бъде преразгледано Решение Обн. ДВ. бр. 32 от 26 Април 2022 г. на Народното събрание за предприемане на действия от Агенция „Пътна инфраструктура“ за осъществяване на дейностите по поддържане на републиканската пътна мрежа.

ББК „Пътища“ предлага да бъде сформирана комисия, аналогична с Междуведомствената работна група под юрисдикцията на Министерски съвет, която да направи нужните проверки и констатации. Според пътищарите по този начин функциите на Народното събрание ще бъдат осъществявани от Министерски съвет,ще бъде защитен държавният интерес и фирмите ще бъдат удовлетворени, чрез проверки, констатации и всичко необходимо за излизане от тежката ситуация.

„Във връзка с непрекъснатия диалог между Управителния съвет на ББК „Пътища“ и всички заинтересовани държавни институции, подчертаваме, че до момента нямаме представени ясни и точни решения по поставените проблеми в пътния бранш. Многократно информирахме държавата и гражданите на Република България за ситуацията и несправедливите обвинения към всички работещи в сектора. Всички наши усилия за намиране на изход, завършиха с тромави процедури“, се подчертава в писмото.

„В рамките на 2021 г. се сформираха 45-то, 46-то и 47-то Народно събрание, което е без прецедент в българската история. В следствие на краткия мандат на първите две, не можаха да бъдат сформирани действащи парламентарни комисии, което доведе до пагубната ситуация в Сектор „Пътища“. Назначена бе Междуведомствена работна група за проверка на договорите по текущ ремонт и поддържане, която представи доклад от работата си на правителството. Още веднъж искаме да подчертаем, че той включва неверни констатации. Липсата на действащи механизми от страна на правителството оказва необратимо влияние върху цялата пътна инфраструктура“ изтъкват от браншовата камара.

От ББК „Пътища“ заявяват, че поддържането на тепубликанската пътна мрежа е от значение за националната сигурност и липсата на решения създава предпоставки за животозастрашаващи ситуации и загуба на човешки животи. „Наш общ дълг е да защитим живота и здравето на всички ползватели на пътната мрежа. Предприемането на категорични решения и мерки относно пътно-строителния сектор е жизненоважно и за браншът осигуряващ препитание на близо 100 000 души“, посочват пътищарите.

От Българска браншова камара „Пътища“ заявяват готовност за продължаване на диалога с държавата и са категорични, че ще защитят интересите на своите членове по всички законоустановени начини.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

САЩ отричат участие в офанзивни операции и не коментират атаката на Израел

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън многократно отказа да...

Радев: Спортът възпитава качества, ценност и характер

Президентът Румен Радев откри международния турнир Sofia Karate Open...

Цирк в News24sofia.eu: Бойко Рашков нападна още един журналист, млати го с чадър (ВИДЕО)

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков има сериозни проблеми с...

ДПС номинира за евродепутат Елена Йончева

На заседание в понеделник Областният съвет на ДПС в...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img