Реклама

https://www.gerb.bg/bg

От прокурорската колегия на ВСС се жалват от интервю на Бойко Рашков

Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu /Васил Димитров/

От прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) излязоха с декларация по повод интервю на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, който е и вицепремиер по обществения ред и сигурност.

Интервюто бе в предаването „Преди всички“ на Българското национално радио (БНР) от 5 юли 2021 г.

В него той обясни, че в Пловдив са купувани гласове от името на голяма партия, управлявала наскоро и че се насочват полицейските служители към тормоз на определени бизнесмени, на неудобни граждани, те да бъдат притискани като с „бухалки“.

Прокуратурата да се управлява и в момента от Борисов, защото той няма как да знае какво става по една проверка, има ли данни за купуване на гласове в Пловдив. Тази връзка е много странна, вече е дразнещо – кой според вас Прокурорът в държавата – Главният прокурор е този, който командва Иван Гешев – а това е този, който вчера се изказва от Рибарица, за случаи, за които не би следвало да има информация – това е Борисов„, каза Рашков пред БНР.

От прокурорската колегия уверяват, че декларацията е приета в съответствие с Механизъм /процедура/ за публична реакция на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет в случаи на засягане на независимостта и доброто име на прокурори и следователи, одобрен с Решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 9 от 20 март 2019 г.

В документа държавните обвинители пишат, че се противопоставят на недопустимите твърдения, негативните коментари и манипулативните внушения, отправени от министъра на вътрешните работи в ефира на Българското национално радио към Прокуратурата на Република България (ПРБ) и към конкретни прокурори с искане за ангажиране на тяхната дисциплинарна отговорност.

Според прокурорите, думите на Рашков са опит за „неправомерно въздействие върху дейността на магистратите и тяхното дискредитиране в противоречие на европейските стандарти и ценности, които България споделя„.

Интервюто беше в деня на професионалния празник на служителите от МВР. От Прокурорската колегия на ВСС призовават ръководство на МВР и служебното правителство да не нарушават принципа за разделение на властите, пише в документа.

Декларацията ще бъде изпратена до Президента на Република България Румен Радев, до служебния министър-председател на Република България Стефан Янев, до посолствата на страните членки на Европейския съюз в България, до посолството на САЩ в България, до посолството на Обединено кралство Великобритания в България, до Европейския парламент, до Европейската комисия, до Комисията „ГРЕКО“ и до Венецианската комисия.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Израел щурмува отново Хан Юнис

Израелските войски си проправиха път обратно в източната част...

Русия се похвали, че е превзела село Богдановка в Донецк

На този етап украинските военни не коментират

Първа реакция от Киев: Благодарим съюзници, заедно ще победим

Андрей Ермак, влиятелният ръководител на канцеларията на президента на...

Мангъров препоръча на бременните да се ваксинират за коклюш

Бременните могат да се ваксинират срещу коклюш, ако искат....

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img