Реклама

https://www.gerb.bg/bg

От 2015 не изнасяме оръжия за Украйна

Снимка: архив БГНЕС

България изнася оръжия за около 60 страни. Това стана ясно от думите на вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова пред депутатите по време на блиц контрола.

Нито един износ (на въоръжение или на стоки с възможна двойна употреба – б.р.) от 2015 г. не е за Украйна, според нея.

БСП няма да позволи България да бъде намесена във война чрез предоставяне на оръжия за Украйна, увери Нинова.

Припомняме, че днес на обяд се очаква коалиционните партньори да обсъдят предложението, което „Демократична България“ смята да внесе за разглеждане в Народното събрание да предоставим и военно-техническо оборудване.

Военните, ДАНС, МВР, МВнР проверяват всяка сделка за износ на оръжия. Последната дума е на Министерството на икономиката.

Темата за оръжията за Украйна повдигнаха от партия „Възраждане“. Елена Гунчева преди време й дала документ за износ на оръжия от „Арсенал“ Казанлък за Украйна. Корнелия Нинова показа пред законотворците документът, предоставен й от Гунчева, който по думите на вицепремиера е хвърчащ лист без подпис и печат и не показва нищо.

БСП остава против да окажем военно-техническа помощ на Украйна. Това стана ясно от думите на вицепремиера Корнелия Нинова в кулоарите на парламента.

Това за нас е вкарване на България в тази война по някакъв начин, посочи тя. Оставаме твърди по този въпрос, отсече лидерът на левицата. Ние не изнасяме оръжия за Украйна, подчерта лидерът на БСП.

Изключително вредно е всеки ден да опровергаваш фалшиви новини, защото става въпрос за нещо много сериозно, каза Нинова. Непрекъснатото повтаряне, че изнасяме оръжия за Украйна е въпрос на национална сигурност и я застрашава.

МС има решение да не се изнасят оръжия за Украйна, както обясни Нинова. Депутатите на БСП ще гласуват против предложението на ДБ по темата. Предлагат се промени в закона за експортния контрол, но според министъра на икономиката, те просто хармонизират европейски правила в родното законодателство. Нищо съществено не се променя по отношение на износа на оръжия. Няма да се разширят правомощията на министъра на икономиката.

Думите й са в навечерието на коалиционен съвет, на който ще се реши дали да дадем оръжия на Украйна

Припомняме, че от „Демократична България“ внесоха предложение страната ни да се включи с военно-техническа помощ за Украйна. В коалицията обаче се чуват гласове страната ни да помага само с хуманитарна помощ. Тази позиция и категорично против военната помощ е последователна позиция на БСП, която се заявява от първия ден на войната на Русия срещу Украйна.

Държавният глава Румен Радев посъветва да дадем каски и бронежилетки на Украйна. Възможността за това, макар и за стари такива, бе потвърдена от военния министър Драгомир Заков.

Бивши военни министри също настояха страната ни да даде военна помощ на украинската страна.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски...

Премиерът на Хаити подаде оставка

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри подаде оставка, съобщава "Ройтерс"....

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Колона от тирове се е образувала на Дунав мост при Видин

10-километрова колона от тирове се е образувала на "Дунав...

И Израел получи финансова инжекция от ключов съюзник

Отделно Камарата на представителите одобри пакет от помощи за...

NYT: Разузнаването убедило Майк Джонсън за помощта за Украйна

New York Times предложи на читателите своята визия за...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img