Опасните обяви за работа идват най-често от Фейсбук

Мъжете по-трудно си признават, че са уязвими

Прочитания 1878
0 0
Снимка: архив БГНЕС

Как да не станем жертви на трудов или друг вид трафик? Темата коментира в ефира на БНР ръководителят на горещата линия за борба с трафика на хора на Фондация „А21 България“, който иска да остане анонимен.

Много често обявите звучат твърде добре, за да са истина. Например заплащането звучи прекомерно високо. Не е много трудно да се уловят фалшиви обяви за работа, но хората в България са толкова отчаяни и имат нужда от доходи, че някак пропускат да видят знаците.

080020100 е номерът, на който може да се обадят, търсещите работа, за да им се помогне да проверят съответна обява. Работим безплатно, хората могат да ни звънят денонощно.

В рамките на три работни дни правим оценка на риска и проучване за лицето за контакт, фирмата или посредническата агенция и мястото за настаняване. Много често се оказва, че такъв адрес не съществува.

Ако лицето има договор, го преглеждаме. Правим всичко възможно и на национално ниво, и в Европа най-често, защото офертите сякаш са най-вече свързани със Западна Европа.

През последната година от осем проверени оферти за работа, седем се оказват рискови и фалшиви. Тези обяви идват най-вече от Фейсбук.

„Статистиката на горещата линия от миналата година показва, че в 24% от случаите на трафик на хора всичко е започнало с фалшива обява за работа. Глобалната статистика сочи, че само 1% от жертвите на трафик някога ще бъдат спасени.

Жертви на трафик стават и мъже, и жени, и деца. Мъжете по-трудно си признават, че са уязвими, но, когато става въпрос за трудова експлоатация, те са силно уязвима група.“

„Експлоатацията на хора носи висока доходност и реално за тях има нисък риск. Жертвите на трафик са на ръба на оцеляването, те не получават нищо или съвсем малко от това, което изработват.

Живеят в ужасни условия. Много често са жертви на брутално насилие. Те нямат право на елементарни базови потребности и възможност за движение, не могат да си тръгнат, когато поискат. Държат ги с отнемане на документите или са влезли в дълг, който никога няма да бъде изплатен. Случва се хора да седят с години в такава ситуация.

Когато такъв човек успее да се свърже с нас, ние организираме спасяване от тази ситуация, без значение дали е в Българи или в Европа.

Контакти и информация за автора:

Редакция на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Бизнесът отказва да плаща евтиното парно на софиянци, иска справедливост на пазара

Асоциацията на организациите на българските работодатели се обяви категорично против това индустрията да поеме нов удар в цената на природния газ. От АОБР предупреждават, че обявеното вчера от енергийния министър поевтиняване на парното за сметка на скъп газ за индустрията ще затвори заводи. „Досега евтиното отопление на софиянци беше за

Read More »