Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Обратното броене започна: възможност за кабинет с третия мандат или време за парламента

Снимка: Георги Кожухаров, „Дневник“

След като и вторият мандат за съставяне на правителство се върна неизпълнен при него, президентът Румен Радев има най-много седем дни – до 27 август сутринта, да възложи на избрана от него политическа формация в 46-ия парламент да направи опит да излъчи управление. Шансовете за съставяне на правителство изглеждат нищожни, доколкото „Има такъв народ“ обяви, че минава в опозиция и няма да подкрепи никакъв кабинет с третия мандат, а БСП, „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ твърдят, че не искат преговори и подкрепа от ГЕРБ-СДС и ДПС. Последният опит за кабинет обаче може да даде време на парламента за спешни решения като актуализация на бюджета и някои кадрови въпроси, както и за удобни дати за избори.

Възможността за временно отлагане на решението за разпускане на парламента е заложена в Конституцията, според която третият мандат се дава не на кандидат за премиер, а на парламентарна група. Тя трябва да посочи кандидат за министър-председател, а според решение на Конституционния съд срок за това няма. Единственото изискване е, че веднъж посочен, той има седем дни, за да предложи кабинет.

Според депутати вариантите са два – мандатът да бъде даден на „БСП за България“ или на „Изправи се.БГ! Ние идваме!“, а прогнозите са Народното събрание да продължи да работи поне до началото на септември.

Ако БСП получи мандата

„БСП за България“ е третата политическа сила и според социалисти е съвсем логично да получи последния мандат за съставяне на правителство, особено при предстоящи президентски избори, на които Румен Радев ще бъде подкрепен от БСП и за втори път ще разчита на подкрепа от твърдия червен електорат.

Ако мандатът бъде даден на БСП обаче, евентуалното проектоправителство губи подкрепата на „Демократична България“. В обединението са категорични, че не могат да подкрепят кабинет с мандат на социалистическата партия, дори и в него да участват служебни министри.

Според неофициалните коментари в „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ ако види, че окончателно няма шанс за кабинет, Румен Радев ще даде третия мандат именно на БСП. В петък Татяна Дончева публично предупреди, че не е изключена „сглобка между БСП, ДПС и „Има такъв народ“, т.е. тяхно правителство с третия мандат. Тя смята, че партиите на Слави Трифонов и Ахмед Доган действат заедно и си подават топката.

Математически тройната комбинация дава 130 гласа, което е дори над максимално нужните 121. Политически обаче засега изглежда неосъществима. Последната декларация на лидера на социалистите Корнелия Нинова гласеше, че ако получи мандат, ще покани всички, без ГЕРБ и ДПС, на разговори и според социалисти в това намерение няма промяна. Позицията на „Има такъв народ“ е, че няма да подкрепят никакво правителство с третия мандат. ДПС обявиха, че са готови за преговори за програма и стратегия, но само ако бъдат поканени.

Решението на Изпълнителното бюро на левицата е, че ако получи мандат, парламентарната група на социалистите ще предложи служебния кабинет за редовен, като кандидат за премиер ще е Стефан Янев. Във вторник Корнелия Нинова заяви, че ако се стигне дотам, ще търси нов разговор с Румен Радев, който миналата седмица даде да се разбере, че очаква партиите сами да излъчат кандидати за министри, вместо да разчитат на назначените от него в служебния кабинет. Според Нинова евентуално правителството трябва да е с мандат до пролетта, за да преведе страната през задаващите се здравна и мигрантска криза.

То обаче не би могло „да мине в парламента“, ако „Има такъв народ“ и ГЕРБ-СДС, които имат общо 128 депутати, спазят заявката да останат в опозиция, а „Демократична България“ (34 гласа) не го подкрепи.

Ако „Изправи се.БГ!“ получи мандата

В началото на следващата седмица председателят на групата на „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова ще инициира разговори с всички без ГЕРБ-СДС и ДПС за намиране на формула за съставяне на правителство. На консултациите при президента тя гарантира, че независимо на коя формация бъде връчен третия мандат, ще направи всичко, за да има правителство.

Евентуално решение на президента Румен Радев да даде третия мандат на „Изправи се.БГ! Ние идваме!“, би било знак, че се търси път и към гласовете на „Демократична България“. Първо, защото се заобикаля проблемът с подкрепа за управление, излъчено с мандат на БСП. И второ, защото двете партии на протеста имат еднакви позиции – да се състави правителство до пролетта със спешни задачи, сред които намиране на решения на кризата с коронавируса и мигрантския проблем, да бъде подписано споразумение и да не участват ярки политически фигури. Мая Манолова иска в такъв кабинет да участват от служебните министри.

Макар колегите ѝ Татяна Дончева, и Николай Хаджигенов да не изключват разговори и с ДПС, Манолова повтаря, че представители на движението няма да бъдат канени на преговорите. „Демократична България“ също изключва преговори и подкрепа от ДПС и ГЕРБ-СДС. Така единствен партньор остава „Има такъв народ“. Макар в петък бившите управляващи да съзряха задкулисна връзка между партиите на Слави Трифонов и Ахмед Доган в решението ДПС да получи две от най-важните комисии в парламента (по икономическа политика и за регионалното развитие), вероятността движението да бъде допуснато до някакви преговори изглежда малко вероятна.

„БСП за България“, „Демократична България“ и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ разполагат с 83 от 240 гласа, т.е. не биха могли да прокарат кабинет без „Има такъв народ“. По неофициална информация от парламентарната група на първата политическа сила дори и не искали да участват в разговори. От ДПС твърдят, че няма да дават непоискана подкрепа, но биха участвали в разговори за програма и политики, ако бъдат поканени. Според коментари на депутати групата на ГЕРБ-СДС не би подкрепила правителство с трети мандат и служебни министри.

Ако има нови избори

Ако и третият мандат бъде неуспешен, ще се върви към трети за годината парламентарни избори. Датата им все повече изглежда зависима от темпото, с което ще бъде обсъдена предложената от служебното правителство актуализация на държавния бюджет за годината.

Президентът и министрите настояват за нея с аргумента, че иначе няма да стигнат средства за справяне с COVID и социални плащания. Повечето от парламентарните партии обаче изразиха резерви към подготвения проект, така че в най-добрия случай ще се върви към коригиране на параметрите.

Сред спешните задачи в списъка тази седмица „Има такъв народ“ постави и избора на управител и подуправители на БНБ. Процедурата ще върви с ускорени темпове, след като мнозинството предложи срокът за кандидатури да е едва три дни.

Според депутати, за да бъде гласувана актуализацията, парламентът трябва да работи и в началото на септември (по изказване на председателя на бюджетната комисия Любомир Каримански от сряда за това са нужни до три седмици, или до 7-8 септември – бел. авт.). Тогава предсрочните избори биха могли да бъдат или на 7 ноември, или на 14 ноември, тъй като президентът ги насрочва до два месеца след разпускането на Народното събрание.

Възможно е, изборите да са 2 в 1, тъй като президентските трябва да се проведат от 24 октомври до 21 ноември (последна възможност за втори тур – бел. авт.). Парламентът трябва да ги насрочи най-малко 60 дни преди провеждането им. Очаква се следващата сряда на председателски съвет в Народното събрание да бъде поканена председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова, за да разясни дали е технически възможно избори 2 в 1 с машини.

Според депутати няма проблем и такива избори могат да се проведат с машини. От ГЕРБ-СДС искат промени в Изборния кодекс в две посоки – да се върне възможността за избор за гласуване с хартиени бюлетини и да се броят разписките от машините. Другите партии обаче нямат намерение да гласуват такива изменения.

/източник: „Дневник“

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски...

Премиерът на Хаити подаде оставка

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри подаде оставка, съобщава "Ройтерс"....

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Съдът на ЕС не разбра жалбите на магистратите за закриването на спецсъда

Съдът на Европейския съюз (СЕС) отхвърли жалбата срещу закриването на...

Има достатъчно ваксини срещу коклюш в склада

От началото на годината са регистрирани 214 положителни за...

Седем години затвор за военния, убил полицай в Пловдив

Престъплението е извършено през 2018 година

Бойко Борисов вдигна ръце от темите „президент“ и „Главчев (СНИМКИ/ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=nGBwNJ45p8I Темата "президент", темата "Главчев" няма да коментирам, защото я...

40 дни от кончината на патриарх Неофит

Главата на БПЦ почина на 13 март на 78-годишна възраст

Ще ни дават ли отново „магически хапчета“ преди изборите?

Социологът Димитър Ганев заяви, че избирателната активност няма да...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img