Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Няма опасност от режим на тока, таванът за потребление дисциплинира

Няма никаква опасност от режим на тока, дори и теоретична вероятност за такъв режим. Енергийната система е в много добро състояние, направен е и преглед в последните дни. Това увери в студиото на БТВ служебният енергиен министър Росен Христов. България не само няма недостиг на ток, а е и нетен износител и балансира целия Югоизточен регион на Европа.

Въпреки че няма опасност от режим на тока, трябва да изградим елементарна култура на енергоспестяване и това се отнася за всеки един български гражданин. Това е тенденция в цяла Европа, но се отнася и до нас.

Росен Христов обясни и обявяването вчера мярка, която предлага служебното правителство. Над 90% от потребителите харчат 800 киловат часа на месец. Целта с поставянето на таван за потреблението е да запазим регулирания пазар и да защитим потребителите, обясни Христов. Реално на финансова опасност се излагат 10% от потребителите, които обаче могат и да си го позволят, посочи той. А и този праг и изобщо наличието на праг ще накара потребителите да се замислят и да си погледнат сметките.

Христов обясни и че мярката е на база потребление, за да се намеси държавата на пазара и да не позволи да се развали балансът – в последните месеци хората се отказват от газа и инвестират в климатици. Това може да натовари баланса в системата, а и 1000 и над 1000 лв. инвестиция на домакинско в климатици има и социален елемент, допълни Христов.

Той искрено се надява, че след първите турбулентни дни на 48-о Народно събрание, нещата „ще си дойдат на мястото“ и партиите в НС ще започнат да решават проблемите на хората. В този смисъл се надява да приемат и предложението на Министерството на енергетиката.

Росен Христов коментира и отмяната да решението на предишното правителство за диверсификация на ядреното гориво за АЕЦ „Козлодуй“. Христо обясни, че Кирил Петков е „наредил“ на АЕЦ „Козлодуй“ да сключат договор с „Уестингхаус“ – това представлява на практика решението на предишното правителство, а тяхното гориво нито е лицензирано, нито технологията им не е доработено. Решението представлявало и ограничаване на „Фраатом“, които имат план за замяна на руските компоненти, които в момента ползват. „В опита си да дадат предимство на „Уестинхаус“, ни оставят без ядрено гориво и доставчик„, посочи Росен Христов, макар и да призна, че от страна на правителството на Кирил Петков „няма нарушение, но има опит“.

Към момента 5-и блок да АЕЦ-а е осигурен до 2024 г., а Шести блок до 2027-а година. „В момента служебното правителство работи със световни експерти, които да довършат условията по процедурата. В нея ще се следва идеята за диверсификация, така че да получим ядрено гориво от Западна Европа или САЩ„, увери Росен Христов.

Той отказа да коментира изявлението на предшественика си Александър Николов от вчера във фейсбук, който ги обвинява в национално предателство. Росен Христов не четял фейсбук. Но в студиото на БТВ се закле с ръка на сърцето, че не е предал националните интереси.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

САЩ и Южна Корея обсъждат разходите за съвместна отбрана

Представители на САЩ и Южна Корея ще се срещнат в...

Председателят на СОС предлага Благовест Георгиев да бъде освободен от всички позиции

Председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров, заедно със...

Обвиняват Тръмп за намеса в изборите през 2016 г.

Прокурори заявиха в първия ден от процеса срещу Доналд Тръмп...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img