Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Не приеха предложението на ГЕРБ, вместо в хотелите, бежанците да минават през общините

Снимка: архив БГНЕС

Комисия по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите не прие предложените от ГЕРБ промени в Закона за убежището и бежанците. С 5 гласа „за“, без гласове „против“ и 9 „въздържали се“ депутатите отхвърлиха предложението.

Промените представи Радомир Чолаков, който поиска акцентът за настаняване на бежанците да е в общините, а не в хотелите, и предложи промяна на глава 6 в Закона, въвеждаща специални правила.

Депутатът от ГЕРБ смята, че Държавната агенция по бежанците не е оперативен, а концентрационен център.

По мнението на Чолаков по старите наредби и закони бежанците у нас се настаняват в центрове и общежития.

Той даде пример, че когато се е регистрирал като студент имало гише полиция, после здравен статус – подобна процедура сега може да се извърши единствено в кметството, бяха аргументите му.

Агенцията по бежанците даде становище, че през 2001 г. е приета наредбата вследствие на събитията в Югославия.

От там смятат, че е важно да се регламентира приемът на бежанци в две фази – първата регистрация и идентификация на лицата под временна закрила и втора фаза – механизма за осигуряване на правата им.

От агенцията посочиха, че телефоните им са прегрели от хилядите въпроси и подкрепят изготвяне на програма за лицата.

От институцията на омбудсмана – Елена Чернева, зам.-омбудсман, обясни, че подкрепя становището на Агенцията по бежанците да се уреди в Закона за убежище на бежанците, а след това да се свърже с останалите институции, свързани с интегриране на бежанците. Тя каза, че се работи да се издават регистрационни карти на бежанците и в полицейските управления. От омбудсмана обаче искат курсове на български език за всички желаещи и да се мисли за детската градина и училище.

В дискусията председателят проф. Андрей Чорбанов от ИТН коментира, че за общините идеята е добра, но няма как да стане без целенасочена държавна политика настаняването на бежанците. От становището му стана ясно, че не подкрепя предложението и бе категоричен, че помощ за гражданите на Украйна трябва да има, но с други инструменти.

Васил Стефанов от ПП смята, че предложението не отговаря на изискванията на директивата на ЕС и още един важен аргумент – освобождаването от такси би поставило украинските бежанци в по-привилегирован режим от българските граждани. Депутатът обяви, че групата не подкрепя законопроекта.

Гюбай Хюсмен от ДПС посочи: Няма да го приемете, а винаги ще играете контра.

По думите му това пречи на законодателството и подкрепата на бежанци и поиска да се подкрепи законопроекта и да се предложат промени между първо и второ четене.

Ангел Георгиев от „Възраждане“ поиска да се направи проверка по големите градове дали има място в детските градини, защото там така или иначе има липса на места.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Заиграха ли се партиите с отстраняването на Росен Желязков? (СНИМКИ/ВИДЕО)

Парламентарната група на "БСП за България" ще подкрепи подписките...

Даниел Вълчев: Служебното правителство стана миш-маш

Вторачването в служебните правителства не е нещо много полезно...

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Габриела Наплатанова застава временно начело на СЕМ

Съветът за електорнни медии (СЕМ) си избра временен предесател, съобщава...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img