Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Навални упрекна Google и Apple в страхливост заради блокирането на „Умното гласуване“

Снимка: архив EPA/News24sofia.eu

Руският опозиционер Алексей Навални реагира с остра критика на решението на Google и Apple да блокират приложението за „Умно гласуване“, създадено от неговия екип. Той обвини двете IT-компании в страхливост, съобщи Дойче веле.

В свои публикации в социалните мрежи политикът изрази удивлението си от това „колко покорно всемогъщият Big Tech се е превърнал“ в помощник на руския президент Владимир Путин при фалшифицирането на резултатите от парламентарните избори.

В навечерието на вота в Русия Apple и Google, по искане на руските власти, блокираха достъпа до приложението „Навални“ с функция „Умно гласуване“. По-късно и Google Docs направи недостъпни файловете с препоръки за „Умно гласуване“ по настояване на държавния надзорен орган Роскомнадзор, а видеопорталът YouTube блокира два видеоматериала с имената на предложени от Навални кандидати.

Едно от предизвикателствата на новото време е в това, че сега лъжепророците идват при нас не в овчи кожи, а в суичъри и развлечени дънки. На фона на огромни екрани ни казват „make the world a better place“, но отвътре са лъжци и лицемери.“, пише Навални.

Същевременно той изразява увереност, че повечето от работещите в Google и Apple са „честни и добри хора„, и ги призовава да „не се примиряват със страхливостта на своите шефове„.

В отделни свои публикации Алексей Навални пише, че е „страшно огорчен и разочарован“ от основателя на месинджъра Telegram Павел Дуров, когото по думите му не е очаквал да види „в списъка на „путиновите блокировачи„. Политикът напомня как само преди няколко години е говорил на митинг срещу блокирането на Telegram в Русия и подчертава, че отново би го направил.

Това, че някой предава принципите си, не означава, че ние трябва да се усъмним в нашите“ – категоричен е Навални.

Преди изборите в Русия Telegram блокира бот, показващ списък с препоръчаните за „Умно гласуване“ кандидати по избирателни райони. Павел Дуров обясни блокирането с „традицията за ден на размисъл“, макар че при гласуване, продължаващо повече от ден, това не важи.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

София не е пред епидемия от коклюш, засега

София не е пред обявяване на национална епидемия заради...

Главчев потвърди – иска да поеме поста и във Външно

Министър-председателят Димитър Главчев предлага промяна в състава на служебния...

Русия се похвали, че е превзела село Богдановка в Донецк

На този етап украинските военни не коментират

Продължаваме промяната и Демократична България подписаха за изборите

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" подписаха споразумение за общо...

Разследват украинския земеделски министър за далавери с държавна земя

Украинската агенция за борба с корупцията разследва министъра на...

Трима младежи са ограбили непълнолетни в столичния парк „Борисова градина“

Софийската районна прокуратура протестира наложената мярка за неотклонение "Надзор...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img