Нанков: Ако някой е строил незаконно на АМ „Хемус“, това са „Автомагистрали“

Прочитания 16223
0 0
Снимка: архив БГНЕС

Ако има незаконно строителство на АМ „Хемус“, то е извършено от „Автомагистрали“ ЕАД. Това заяви пред bTV бившият регионален министър Николай Нанков.

Той подчерта, че магистралата е цялостно планирана с обозримия срок 2024 г.

По негови думи подготвителните дейности в един огромен линеен строителен обект отнемат около 80% от времевия етап за завършването на проекта.

Магистралата в участъците „Боаза“, „Белокопитово“, „Буховци“ се строеше и вече беше пусната през 2019 г. От пътен възел „Боаза“ до разклона за Ловеч и Плевен всички строителни разрешения бяха издадени, бяха направени подробни устройствени планове и започна реалното строителство. Във всички останали отсечки бяхме на етап започване на строителство в рамките на 2021 г.„, обясни Нанков.

Той увери, че за всички лотове, по които се е строяло, е имало необходимите разрешения.

По негови думи за 4, 5 и 6 участък има готови проекти, приети в АПИ, а ДНСК са подали грешни данни. За 7, 8 и 9 също имало готови идейни проекти – там щяло да се променя трасе.

Нанков посочи, че до две години предстои завършването на четирите важни процедури по ПУП, отчуждаване, проект и разрешение за строеж в участъка между Велико Търново и Търговище.

Той бе категоричен, че по време на управлението на ГЕРБ незаконно строителство по АМ „Хемус“ не е имало и че по 4, 5, 6, 7,8 и 9 участък не е строено, а са извършвани подготвителни дейности.

Нанков отрече твърдението на служебния регионален министър Виолета Комитова, че са завършени 4% от магистралата, но са изплатени 71 % от парите.

По негови думи под 35% от стойността на АМ „Хемус“ са дадени като аванс, обезпечени с банкови гаранции и застраховки. Преди три седмици от АПИ изплатили малко над 35 млн. лв. за извършени строителни дейности към „Автомагистрали“ ЕАД“.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Андриян Петков

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

ГЕРБ изоставиха бюджетна комисия в името на спорната работа

Представителите на ГЕРБ напуснаха демонстративно Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание, съобщи репортерът на Информационна агенция News24sofia.eu Тодор Стефанов. В петъчната сутрин парламентарният орган бе свикан извънредно, за да се изглади окончателния вариант на закона за бюджета на Здравната каса, както и да се гласува на второ четене […]