Над 8 тона негодни храни са насочени за унищожаване от БАБХ за месец

Екип на News24sofia.eu
Views 429
0 0
Снимка: архив БГНЕС

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е извършила през февруари 11 658 проверки на обекти за производство, търговия с храни и заведения за обществено хранене в страната. Те са осъществени в рамките планов контрол, по жалби и сигнали на граждани и във връзка с туристическия сезон.

Съставени са 103 акта за административни нарушения. Издадени са 591 предписания. Временно са затворени 13 обекта, съобщиха от БАБХ.

8153 кг храни са възбранени и насочени за унищожаване заради изтекъл срок на годност, без здравна и идентификационна маркировка, без етикет на български език, без документи за произход, неправилно съхранение, с несъответстващ резултат по микробиологичен показател ешерихия коли.

Заради огнище на инфлуенца по птиците от края на януари е организирано проследяване на добитите месо и яйца. Възбранени и насочени за унищожаване са 3384 яйца.

От 23 януари до 24 февруари 2023 г. са извършени 724 засилени проверки срещу нерегламентирани продажби на пчелен мед на пазари, крайпътни места с импровизирани щандове и от превозни средства. При проверките са установени несъответствия, за които са издадени 15 акта за търговия с пчелен мед в нерегистрирани обекти и от нерегистрирани производители. 5 предписания са издадени заради неправилно етикетиране (липса на срок на годност, място на произход, номер на пчелина) и липса на документи за произход. Унищожени са 116,8 кг пчелен мед без етикетировка, без документи за произход, както и без регистрация по Наредба 26/14.10.2010 г.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Президентът на Ел Салвадор вкара 2% от населението на страната зад решетките

Амбициозен план за намаляване на престъпността