МРРБ опровергава Рашков с документи

Views 40849
0 0
Снимка: архив БГНЕС

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) разпространи документи във връзка с твърдение на вътрешния министър Бойко Рашков че:МРРБ не е направило нито една стъпка, за да сезира български съд, който да се произнесе по т.нар. инхаус договори, сключени към момента, когато правителството е било управлявано от Борисов – законосъобразни ли са и ако не са да бъдат обявени за нищожни„.

От ведомството заявяват, че още на 31 януари тази година вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов е изпратил писмо (страница 1страница 2) заедно с всички налични в МРРБ до този момент документи до министър-председателя и министрите на финансите и на вътрешните работи относно инхаус договорите, по които се изпълняват участъци от АМ „Хемус“.

Снимка: Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ)

В писмото министър Караджов поискал среща, за да реши правителството какви действия ще предприеме по тези договори. Още тогава той предупредил за рисковете, които могат да се породят относно плащанията по тези договори и поискал да се възложи специален правен анализ. Вицепремиерът поискал среща с премиера и министрите на финансите и на вътрешните работи за обсъждане на проблема с инхаус договорите, която се провела почти 4 месеца по-късно – на 12 май. На нея присъствал и Рашков.

Снимка: Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ)

До всички участници бил пратен e-mail с информация за договореното. Договорено било да се създаде работна група между МФ и МРРБ, която да изработи проектозакон под надслов: Закон за довършване на открадната магистрала. Целта била „да позволи довършване на строителните дейности при условията на сключените договори и след частична индексация … без новото ръководство на АПИ, МРРБ или МФ да носи наказателна отговорност за белите на ГЕРБ„.

Снимка: Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ)

Било договорено и да „се осигури третиране на сключените договори като договори за строителство, по които да се договори конкретен срок за извършване на СМР и да се предостави гаранция за качество на построеното„.

Трансформирането на инхаус договорите в реални договори за строителство е позицията, която министър Караджов е изразявал като възможно разрешение на проблема в унисон с договореното с колегите му от правителството. Видно от документите вицепремиерът не е забавил иницииране на стъпки за разрешаване на наследения проблем с магистрала „Хемус“. Министър Караджов винаги се е придържал към договореното с премиера и министрите на финансите и на вътрешните работи„, подчертават от МРРБ.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Президентът на ЕИБ Вернер Хойер в София разговаря с Румен Радев и с Кирил Петков

Бъдещето на Европа принадлежи на иновациите и затова са необходими повече инвестиции в тази посока. Това бе общата тема в разговора между президента на България Румен Радев и президента на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер, съобщиха от Администрацията на държавния глава. Срещата бе в сградата на президентската институция на столичния […]