Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Може да получаваме по 1000 лв. годишно за топло, ако бъде приет еврорегламент

Домакинствата и малкият и среден бизнес може да получават по около 1000 лева на годишна база като компенсация заради високите цени на енергийните източници. Шансът се крие в това да бъде приложен европейски регламент 2022/1854, влизащ в сила от 1 декември, който обуславя парите от свръхпечалбите на енергийните дружества да бъдат иззети от държавата и дадени на бита и бизнеса.

Изпълнителната власт обаче, засега, не прави нищо по въпроса за приемането на механизма, сигнализираха на пресконференция в БТА гражданските организации Институт за развитие и управление на ресурсите, Асоциация за защита на потребителите, „Активни потребители“ и „Прозрачност без граници“.

Регламентът има общо, пряко и едновременно действие. Това означава, че изпълнителната власт не следва да проявява законодателни инициативи, а парламентът не следва да осъществява допълнително законотворчество. Единственото необходимо е да се изпълнят изискванията на регламента. Противното значи възможност за санкции заради неизпълнение от страна на ЕС„, заяви адв. Георги Тошев от Института за развитие и управление на ресурсите.

Регламентът е в сила от 1 декември 2022 г. до края на 2023 година. По 1000 лева на година средно може да са получените компенсации, а начинът на предоставяне варира – в брой, чрез ваучери за енергийна ефективност, както и чрез програми за подмяна на стари електроуреди с нови енергоефективни такива, както и за инсталирането на интелигентни измервателни уреди във всеки дом. За да достигнат компенсациите до адресатите си пък следва да се използват данните от НОИ и НАП.

Изчисленията ни сочат, че с прилагането на регламента всяко домакинство в България може да получи по 1000 лева. С уточнението, че тази сума е индикативна„, добави Тошев.

Този регламент трябва да осигури баланс между различните форми на енергия, използвани от домакинствата. Защото сме свидетели на една неприятна аномалия – разрастваща се диспропорция между цените на енергоизточниците, които са регулирани като електроенергията и топлоенергията и другите масово използвани енергоизточници – дърва, пелети и природен газ„, добави на свой ред Богомил Николов, председател на „Активни потребители“.

Николов подчерта още – съставянето на конкретната методика на подпомагане е в юрисдикцията на всяка отделна държава, като това дава възможност да се подпомагат в това число и дървата за отопление въпреки климатичната политика на ЕС. „Големият въпрос е как тези средства да се разпределят най-ефективно.“

Всички следва да получат въпросната компенсация, макар и потребителите на еленергия например все още да са на регулирания пазар, подчерта адвокат Тошев. Топлещите се на ток могат да инвестират в по-ефективни уреди или пък в шуби, пошегува се той, но в крайна сметка идеята е следната – тези пари ще отидат в развитие на икономиката.

Да, потребителите на електрическа енергия може да са на регулиран пазар и там сметките за по-голямата част на домакинствата може да са посилни, но големият риск, който отчита европейският законодател, е, че през цените на стоките и услугите, през галопиращата инфлация, за тези домакинства, малки и средни предприятия става невъзможно тяхното оцеляване. Този регламент се стреми да освободи ресурса на държавите, за да може ресурсът да подпомогне енергоемките предприятия и големия бизнес.“

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

И Михаил Миков напусна Нинова в посока „Левицата“

"Необходимостта от лява алтернатива се разпознава от все повече...

Бунтовниците в Мианмар се изтеглят от ключов град на тайландската граница

Бунтовниците в Мианмар се изтеглиха от ключов град по...

Делото срещу шофьора, помел двама пешеходци на бул. „Сливница“, започва

Внесен е обвинителният акт срещу Адриан Антонов за причинена...

Корабоплаването иска защита от ООН след нападенията срещу цивилни моряци

Търговските кораби и моряците са все по-застрашени в морето,...

Новият пакет военна помощ на САЩ тръгва за Украйна до дни

Първите доставки на американска военна помощ, включително тактически ракети...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img