Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Москва чака отговори от Ереван какво прави с Римския статут и МНС

Снимка: iStock

Москва поиска от Ереван разяснения относно ратифицирането от арменския парламент на Римския статут на Международния наказателен съд (МНС) и ще изгради действия въз основа на отговора на арменската страна.

Ние вече поискахме от арменската страна разяснение по този въпрос и ще определим следващите си стъпки въз основа на съдържанието на отговора на Ереван„, каза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, коментирайки действията на арменските власти.

От пресслужбата на арменското правителство съобщиха, че кабинетът на министрите на републиката е изпратил Римския статут, на който се основава Международния наказателен съд за ратификация в парламента.

Отделно Мария Захарова разкритикува изявленията на представители на Армения наскоро по отношение на т.нар. Лачински коридор и обвиненията им, че Русия се оттегля от Централна Азия. Според говорителя на МВнР властите в Ереван допускат реторика „на ръба на грубостта“, която не им отива.

Захарова подчерта, че ако представителите на Армения искат да разговарят с руската страна на експертно и на добро политическо ниво„, то тогава има всички възможности за това.

По-рано арменският премиер Никол Пашинян в интервю за италианския вестник La Repubblica заяви, че Русия се отдръпва от Южен Кавказ и руските миротворци не контролират Лачинския коридор, защото: „Русия или не иска, или не може да го направи„.

А пък според Захарова последните инциденти със смъртта на арменски военнослужещи на арменско-азербайджанската граница на 1 септември за пореден път доказва не неефективността на руската миротворческа мисия там, а слабостта на мисията на ЕС в Армения.

Според Захарова, Руската федерация счита за необходима „редовна, ритмична работа по демаркация на арменско-азербайджанската граница с руска консултативна помощ, с едновременното организиране на комплекс от мерки за укрепване на доверието„. „Ние също сме за разполагане на мисия на ОДКБ в граничната зона. Тук топката е в полето на Ереван„, заяви Захарова.

Припомняме, че през месец март Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Владимир Путин. Русия е една от страните, котио не признават правомощията на МНС. През юли руският президент отмени планираната си визита в ЮАР за среща на БРИКС, поради опасения, че властите в страната могат да го арестуват, тъй като държавата е признала МНС.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Fitch Ratings потвърди положителната перспектива на България във валутата „BBB“

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на...

БСП търси най-достойните в листите за вота (СНИМКИ)

Иван Иванов очаква листа, която да спечели вота

Откриха корозирала авиобомба край София (СНИМКА)

Боеприпасът е унищожен от военнослужещи

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Лейбъристите във Великобритания искат национализиране на железопътната мрежа

Британската опозиционна Лейбъристка партия съобщи днес планове за ренационализиране...

Министър Малинов: Финансовото състояние на Мини „Марица Изток“ е влошено

Финансовото състояние на Мини "Марица Изток" е влошено. По...

САЩ отхвърлят двоен стандарт в отношението си към Израел

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън отхвърли в понеделник предположенията,...

Иван Гешев и Партията на българските жени обединяват сили на изборите

Коалиция "Граждански блок" и Иван Гешев се регистрираха в...

За социалния министър великденските добавки не са заигравка с пенсионерите

"Бонусите не трябва да се обвързват с пенсионната система,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img