„Маркет линкс“: Протестният вот може да обърне изборите

Прочитания 27878
0 0
Снимка: btvnovinite.bg

Седмица преди редовните парламентарни избори се запазва дистанцията между основните политически играчи се запазва. ГЕРБ водят, на второ място са БСП и трети са „Има такъв народ“.

Това показва проучване, финансирано и реализирано съвместно от БиТиВи и „Маркет линкс“, проведено сред 1026 лица над 18 г. в страната в периода 18-25 март по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Според социолозите се очаква протестният вот да окаже влияние и да обърне предварителните нагласи.

От социологическата агенция уточниха, че той е неустойчив и може да повиши резултатите на извънпарламентарните опозиционни сили.

Шанс да прескочат бариерата за влизане в новото Народно събрание имат още ДПС и „Демократична България“, „Изправи се! Мутри вън!“. ВМРО са на ръба.

Социологът и управител на „Маркет линкс“ Добромир Живков обясни, че епидемичната обстановка може да повлияе на резултата от вота.

По думите му около 30% от анкетираните смятат, че изборите трябва да бъдат отложени. Близо половината от запитаните мислят, че те трябва да се проведат въпреки ръста на заболеваемост у нас.

Няма партийна окраска по отношение на това дали изборите трябва да бъдат отложени. Епидемията ще окаже влияние върху изборите и това ще доведе до по-ниска избирателна активност, допълни Живков.

Намалява процентът на хората, които заявяват категорично, че ще упражнят правото си на избор. При предишното допитване по темата 51% от анкетираните са посочили, че ще гласуват, сега 46%. Разликата се равнява на около 350 хил. души.

Преди вота цифрите показват рекордно недоверие в Народното събрание (69%), правителството (64%) и съдебната система (53%).

Доверието е основата, върху която се градят обществените взаимоотношения. Липсата на такъв тип доверие възпрепятства реализирането на смислени политики за управление, каза Живков.

По думите му социолозите от години предупреждават за подобен проблем. 10% доверие в Народното събрание е изключително нисък показател, каза социологът.

Според Добромир Живков цифрите няма да се запазят за новия парламент, защото винаги има първоначален кредит на доверие.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Любомир Кючуков: България проигра предимството си на страна членка спрямо РСМ

Смущаващо за доц. Любомир Кючуков е, че изказванията в РСМ не предизвикали реакции в България. Кючуков подкрепя това, което българските историци говорят за историята, но не и това, което българските политици правят за политиката. Не трябва да има опити за злоупотреба с процеса за присъединяване от страни-членки за решаване на […]