Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Марио Драги се съгласи да сформира ново правителство на Италия

Снимка: EPA

Марио Драги, бившият председател на Европейската централна банка, хвален за спасяването на еврото, е приел възложения му от президента на Италия мандат за сформиране на ново правителство, което ще се опита да извади държавата от здравната и икономическа криза вследствие на пандемията от коронавирус, съобщава кореспондент на „Ню Йорк таймс“ в Рим.

За преодоляване на пандемията, за завършване на кампанията по ваксинация, да се отговори на ежедневните проблеми на гражданите, рестартиране на държавата – това са предизвикателствата пред нас, коментира Драги след среща с президента Серджо Матарела, която продължи повече от час в Палацо Куиринале.

Драги добави, че Италия е изправена пред „труден момент“ и той е приел молбата на Матарела да се опита да сформира правителство, защото извънредното положение изисква да се отговори на сериозното положение.

Драги заменя Джузепе Конте, който подаде оставка миналия месец в опит да състави нов кабинет, след като изгуби мнозинството си в Сената.

Във вторник Матарела извика Драги и призова всички политически сили в парламента да подкрепят ново правителство в този исторически момент.

Той подчерта, че с мандата на Конте е свършено и нови играчи са готови да поемат управлението на страната.

Драги незабавно ще започне консултации с партийните лидери през следващите дни за формиране на ново италианско правителство. Той изрази оптимизъм, че ще отговорят на искането на президента.

Драги не е политически новак. Той е служил и в други правителства на Италия. Има сериозно влияние на европейско и италианско ниво. От години името му се спряга като потенциален кандидат да замени Матарела през 2022 г.

Десни и леви партийни лидери бързо изразиха подкрепата си за Драги, след като стана ясно, че президентът ще поиска от бившия лидер на Европейската централна банка да сформира кабинет.

Ако Драги успее да събере широка парламентарна подкрепа, той може да управлява до следващите парламентарни избори през 2023 г.

Ако не получи достатъчно политическа подкрепа, Матарела може да поиска от него да управлява временно правителство преди организирането на предсрочни избори. Но вчера вечерта президентът бе категоричен, че не желае нови избори.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Георги Гвоздейков организира изборите

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков ще организира провеждането на...

Държавният департамент все още вижда проблеми с правата в България

Няма съществени промени в състоянието на правата на човека...

Ранени и загинали при пожар в ресторант в Индия

Пожарът е причинен от гръмнала газова бутилка

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img