Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Манолова търси представителя на държавата в „Лукойл“, за да му даде златната акция

Снимка: пресцентър на „Изправи се България“

Търсим Красимир Първанов, който още през 2019 г. по време на третия кабинет на Бойко Борисов е избран за държател на златната държавна акция на „Лукойл Нефтохим – Бургас„.

Това каза пред журналисти, лидерът на партия „Изправи се България“ Мая Манолова по време на организирана акция под надслов: Акция „Златна акция“. Тя показа макет на златна акция, а активисти на формацията разположиха златисти варели и макети на бензиноколонки с искане за намаляване цената на бензина и дизела с 1 лев до реалната според тях цена на горивата.

По думите на Манолова за всичкото това време Красимир Първанов не само не е правил отчет и доклад за работата си и не се е появявал в парламента. Според нея българските граждани не знаят как и дали е бил защитен държавния интерес от държателя на държавната златна акция.

Манолова обясни, че държавата, която е акционер в „Лукойл Нефтохим – Бургас“ има специални права със златната акция, а именно да има представител в Надзорния съвет на рафинерията, който може да свиква Общо събрание, да определя дневния му ред, включително и да блокира решения. „От „Изправи се България“, смятаме, че държателят на златната държавна акция не защитава публичния интерес, добави тя.

Лидерът на „Изправи се България“ посочи, че цените на бензина и дизела в бензиностанциите са съответно 3,30 лв. и 3,45 лв. Те се формират на база цената на руския суров петрол от 74 долара. През декември м.г. цената му е била абсолютно същата, но тогава бензина и дизела са се продавали на 2,40 лв. и 2,50 лв. на литър, т.е. с един лев по-евтино, допълни Манолова.

Тя запита какво се е променило за това време, че цената да се оскъпи с лев на литър? Според нея това е спекулативна печалба и тя ощетява българските граждани.

По думите й Лукойл Нефтохим – Бургас печели по 10 милиона лева на ден, или близо 3,5 милиарда лева на година.

Манолова поясни още, че над Лукойл Нефтохим – Бургас е имало опънат премиерски чадър, заради близките отношения на бившия министър-председател Бойко Борисов с тогавашният шеф на рафинерията. „С идването на власт на „Продължаваме промяната“, освен премиерски, беше разпънат и европейски чадър, защото лично Асен Василев и Кирил Петков се ангажираха и издействаха на рафинерията в България европейска дерогация и право да преработва руски петрол, каза още тя.

Мая Манолова беше категорична, че следващия петък ще бъде в Министерството на енергетиката, за да попита министъра, как държавата защитава интересите на българските граждани в рафинерията и кога цените на горивата в бензиностанциите ще стигнат нормални нива, т.е. с лев по-евтини.

Снимка: пресцентър на „Изправи се България“
spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски...

Премиерът на Хаити подаде оставка

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри подаде оставка, съобщава "Ройтерс"....

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Иран осъди на смърт известен рапър

Иран осъди на смърт известен ирански рапър за подкрепа...

Заиграха ли се партиите с отстраняването на Росен Желязков? (СНИМКИ/ВИДЕО)

Парламентарната група на "БСП за България" ще подкрепи подписките...

Двама са задържани в Стамболийски след стрелба с газов пистолет от кола

Двама криминално проявени мъже са задържани заради стрелба във...

Шеф в ООН ужасен от съобщенията за масови гробове в Хан Юнис

Ръководителят на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img