https://www.gerb.bg/bg

Кулеба след срещата Путин-Ердоган: Да не се поддаваме на руското изнудване

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Черноморската зърнена инициатива не бива да се възстановява заради изнудването на Руската федерация. Ако някой се среща без Украйна, това не означава, че говори без Украйна. Украйна е като сянката на Хамлет, ние винаги сме там. Това заяви министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба, цитиран от „Укринформ“.

Така той коментира днешната среща между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган относно споразумението.

Черноморската зърнена инициатива трябва да бъде възстановена. Тя не трябва да бъде възстановена за сметка на изнудване и изпълнение на прищявките на Русия. Това е така, защото нямаше правни или политически основания руснаците да се оттеглят от споразумението. Ако им направим отстъпки сега, те ще се върнат и след това отново ще се оттеглят месец по-късно, за да предложат нови условия. Това е просто класическо изнудване.“, настоя Кулеба. 

По думите му, на Русия не може да се вярва, така че е необходимо да се разработят алтернативни морски експортни пътища за Черноморската инициатива за зърно. Има техническа възможност това да се осъществи, но е необходимо допълнително засилване на сигурността.

Вече показахме, че работи. Вече показахме, че има страни, които проявяват интерес да ни помогнат да организираме тази лента на стабилна основа„, добави Кулеба.

Той отбеляза, че има доверие между президента на Украйна Володимир Зеленски и турския лидер Реджеп Ердоган. В тази връзка Кулеба изрази убеденост, че след разговорите на Ердоган с Путин ще има контакти между украинския и турския президент за обсъждане на всички детайли.

Кулеба припомни, че наскоро турският външен министър Хакан Фидан посети Киев.

Имахме много съдържателни разговори, преди той да отиде в Москва. Абсолютно разбираме общата логика на дискусията“, подчерта министърът на външните работи.

Припомняме, че Ердоган не успя да реанимира зърнената сделка.

Турция е готова да влезе в ролята на посредник по урегулиране на украинския конфликт, декларира той в края на продължилите повече от три часа преговори с руския президент Владимир Путин.

По мнението на Ердоган възможностите за преговори между Русия и Украйна зависят от позициите на Киев, и е „безусловно е необходимо Украйна да смекчи своята позицията„, цитира думите на Ердоган държавната агенция ТАСС.

Преговорите обаче приключиха без обещание за подновяване на Зърнената сделка, каквато бе и предварително анонсираната основна тема. Макар и недиректно казано, но това следва от изявленията и на двамата президенти Владимир Путин и Ердоган.

Ние оставаме готови да разгледаме възможностите за реанимация на зърнената сделка само ако бъдат изпълнени всички договорености, които касаят руския агроекспорт, заяви Путин. Руският президент отново обвини Киев, че използва хуманитарните коридори за терористични атаки, в същото време, в което Русия е обезпечавала безопасността по зърнения коридор. По мнението му Западът е излъгал Русия по повод хуманитарния характер на зърнената сделка.

На фона на това Русия има намерение да продължи износа на продоволствия, като се напомня и че Русия е близко до завършване на преговорите с шест африкански страни по доставката на зърно.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Байдън за ареста на Нетаняху от МНС: Не може да има равно третиране на Израел и „Хамас“

Президентът на САЩ Джо Байдън в понеделник осъди като възмутително...

Йелън настоява за спешно насочване на 300 млн. долара руски активи за Киев

Европа и САЩ "да застанат заедно срещу руската агресия...

БНБ по-строго ще следи как се отпускат ипотечни кредити

На свое заседание УС на БНБ е разгледал доклада "Преглед...

Камион се обърна на АМ Струма край Перник

Превозваният товар се е разпилял на пътя

Канада затяга контрола върху химическите заводи след изпускане на бензен

В петък Канада нареди на някои нефтохимически заводи в...

Анулираха работата на петима ученици на втората матура днес

Днес се проведе задължителния зрелостен изпит по профилиращ предмет,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Столична община чисти НДК от драсканици

Граждани пък искат да им ремонтират улиците

Русия унищожила 3 бази на джихадисти в Сирия

Отново посочи нарушения на западната коалиция

Северна Корея пак изстреля балистични ракети

Северна Корея изстреля множество балистични ракети с малък обсег...

Задържаха мъж, ударил друг по главата в София

Задържаха 41-годишен мъж, който е причинил средна телесна повреда...

Етнически сблъсъци в столицата на Киргизстан

Около 30 души са поискали помощ от здравните власти

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg