Костадин Ангелов: България е договорила допълнителни дози от ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“ (ВИДЕО)

Може ли да внесем руската ваксина „Спутник V“?

Прочитания 11059
0 0
Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu

Страната ни е договорила допълнителни количества от 1 милион от ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“. Дозите ще пристигнат в периода от март до юни. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов във Варна, където даде старт на работата на последно поколение компютърен томограф в болница „Света Марина“ във Варна.

Здравният министър коментира още, че се ядосва, че темата с ваксините вече започва да се употребява политически.

Проф. Ангелов увери, че вторите дози, на всички ваксинирани с първата, се пазят и ще бъдат направени.

Няма яснота кога отново ще заработят т.нар „зелени коридори“ за ваксиниране срещу коронавирус на желаещи пациенти, след като се оказа, че от „АстраЗенека“ значително ограничават доставките си от препарата, заяви още Ангелов.

Не мога да поема ангажимент, защото резултатът не зависи от нас. Ние си правим сметката без кръчмаря, посочи той.

Сега в крайна сметка, вместо обещаните до края на февруари над 142 хиляди дози от ваксината на „АстраЗенека“, ще дойдат под 53 хиляди и то не е ясно точно кога. Ангелов отново нападна компанията, като нарече нейните действия „корпоративни реакции“ и изрази опасение, че срещу него в отговор „могат да започнат в медиите кампания„.

При наличие на ваксини масовата ваксинация ще бъде възобновена веднага.

Може ли да внесем руската ваксина „Спутник V“?

Държавата е част от ЕС, ЕС на ниво ЕМА разглежда документацията. Очакваме решението на европейските експерти, след това идва решението на ЕК за разрешение за употреба. Когато това се случи имаме готовност да поръчаме дози оттам, отговори Ангелов.

В последните дни има повишено търсене за хоспитализация на пациенти, призна проф. Ангелов. Но места в болниците има, увери министърът. Има натиск най-вече в Кюстендил, следват Шумен и София.

С новата апаратура ще се разширят възможностите за диагностика на сърдечносъдовите и мозъчните заболявания, както и за изследване функцията на белия дроб.

Министърът благодари на всички, които работят в болницата. Той изтъкна, че това е лечебното заведение, поело най-много от пациентите, заболели от COVID-19 в Североизточна България.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Изверг: 13-г девойка изнасилвана от баща си в "къща на ужасите" в Столипиново

Семейството живеело в изключителна мизерия в постройка от една стая на ул. „Крайна”