Каримански: Няма нито едно дете с отказано лечение в чужбина заради липса на пари

News24sofia.eu
Views 8353
0 0
Снимка: архив БГНЕС

Има достатъчно пари за лечение на деца в чужбина, като нямат основание критиките на „Възраждане“, че 14 милиона по-малко ще бъдат дадени за тази цел.

Това заяви в отговор на партията на Костадинов депутатът от „Има такъв народ“ и председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Любомир Каримански. По-рано Цончо Ганев от „Възраждане“ заяви на брифинг, че 14 милиона нямало да бъдат отпуснати на Фонда за лечение на деца в чужбина заради технически проблеми от Министерството на финансите, като бюджетната комисия в НС щяла да заседава извънредно, за да „легализира това престъпление срещу нашите деца“, вкарвайки текст в заключителните разпоредби в Закона за държавния бюджет.

Фондът за лечение на деца в чужбина има достатъчно пари. До момента няма отказ за дете, което да е изпратено за лекуване в чужбина, поради липса на средства. Има откази по други причини – вероятно медицински, вероятно лекарски, вероятно административни, но не и поради финансови причини. Това трябва да е много ясно„, каза Каримански.

Не мога да се съглася с внушения и спекулации. Знаете, че винаги съм бил точен, придържал съм се към професионализма, към това да работим с данни в Комисията по бюджет и финанси и няма да допусна да се спекулира с тема, токова болезнена за всички, каквато е лекуването на деца в чужбина. Аз и моите колеги от ИТН сме внесли законопроект за личната помощ, който все още не е разгледан, макар и минал през всички комисии. Но никой от нас не си е позволил да прави каквато и да било спекулация по тази тема. Затова не приемам по никакъв начин това, което направиха колегите от „Възраждане“, остър бе народният представител.

Допълнението в преходните и заключителни разпоредби на държавния бюджет пък се правело единствено, за да се балансира бюджетът на НЗОК, добави той.

Не можем да си позволим бюджетът на НЗОК да бъде дебалансиран. Искам да почертая, че бюджетна комисия е работила в полза на децата, които трябва да бъдат лекувани в чужбина и във фонда към НЗОК има достатъчно средства, които не са използвани. И когато има отказ, този отказ не е поради липса на средства“, отново дебело подчерта Любомир Каримански.

Контакти и информация за автора:

News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

12 задържани при акция на ГДБОП в Бургаско

Специализирана съвместна операция на ГДБОП и ОДМВР-Бургас се провежда на територията на област Бургас, информира Нова телевизия. Акцията е за лихварство, принуда, силово събиране на кредити и нанасяне на телесни повреди. До момента са задържани 12 души в Бургас, Царево и Карнобат. Служителите на МВР извършват обиски. На изходите на Бургас

Read More »