Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Кабинетът одобри допълнителни разходи от бюджета в няколко сфери (ОБЗОР)

Снимка: БГНЕС

На заседанието си днес кабинетът одобри допълнителни разходи по бюджетите на няколко министерства и други ведомства. Те са за общо 31.5 млн. лв.

На община Русе е одобрен допълнителен трансфер в размер на 2 665 500 лв., предназначени за довършване на дейностите по възстановяване на инфраструктурата на летище Русе и осигуряване на неговата експлоатационна годност. Плановете са полетите София – Русе да бъдат възстановени още в първите месеци на следващата година. Средствата са предназначени за изпълнение на техническите изисквания, което ще позволи възстановяване на полетите още в началото на 2022 г., пише в решението на кабинета

На децата с изявени дарби се отпускат 31 425 лв., като 23 055 лева са предназначени за изплащане на стипендии и еднократно финансово подпомагане на учениците от училищата по изкуствата и по културата към Министерството на културата; 8370 лева са за стипендия на ученици от общински училища.

Министерският съвет одобри и допълнителни разходи в размер на 6.4 млн. лева за саниране, ремонт и обзавеждане на студентски общежития. Средствата се отпускат по бюджета на Министерството на образованието и науката за 2021 г. През септември 2020 г. правителството предостави 66 млн. лева за ремонтирането на студентски общежития. Държавните висши училища са започнали процедури по възлагане на обществени поръчки, но предвид заложените срокове в Закона за обществените поръчки не са успели да усвоят средствата до края на годината, което налага да бъдат разчетени в бюджета за 2021 г. Досега кабинетът е отпуснал общо 20 млн. лева от предвидените 66 млн. лева.

На МВР се отпускат допълнително 16 045 804 лв. за осигуряване на фиксираните телекомуникационни услуги, доставката на автомобилно гориво чрез карти за безналично плащане и дейностите по контрола на движението по пътищата и подобряване на пътната безопасност.

Министерският съвет одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на външните работи за 2021 г. в размер на 879 757 лв. по „Политика в областта на развитието на ефективна дипломатическа служба“. Парите са за обезщетения по Закона за държавния служител и по Кодекса на труда.

Министерският съвет одобри допълнителни 34 206 лева за дейности по две национални програми за развитие на образованието. Осем общински училища ще получат 8000 лева по Националната програма „Роден език и култура зад граница“. Образователните институции имат одобрени проекти с български неделни училища от Албания, Гърция и Сърбия. Учители и ученици от тези неделни училища ще могат да посетят различни исторически, културни и природни забележителности в България. Седем общински училища ще получат 26 206 лева за разработване и актуализиране на типови учебни планове, учебни програми и национални изпитни програми за специалностите в професионалното обучение.

Със свое постановление правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на околната среда и водите за 2021 г. на стойност 600 хил. лв. за изплащане на обезщетения на служители, придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст.

Правителството одобри допълнителни средства в размер до 3.4 млн. лв. по бюджета на Министерството на земеделието за 2021 г. за осъществяване на административна реформа. Средствата се отпускат за изплащане на обезщетения на служители, които са в пенсионна възраст и ще напуснат ведомството.

Министерството на културата ще получи 80 749 лева в помощ за обезщетение на съкращаване на служители, които са в пенсионна възраст.

Министерството на здравеопазването ще получи още 13.5 млн. лв. за осигуряването на минимум 4.5 млн. бързи тестове.

spot_img

Реклама

spot_img
Софи Димитрова
Софи Димитроваhttp://news24sofia.eu
Софи Димитрова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Калоян Паргов няма да се кандидатира за председател на БСП-София

Калоян Паргов няма да се кандидатира отново за председател...

Бунтовниците в Мианмар се изтеглят от ключов град на тайландската граница

Бунтовниците в Мианмар се изтеглиха от ключов град по...

Зеленски очерта 4 приоритета за Украйна на фронта

ПВО, артилерия, американската военна помощ и ATACMS

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски...

Заиграха ли се партиите с отстраняването на Росен Желязков? (СНИМКИ/ВИДЕО)

Парламентарната група на "БСП за България" ще подкрепи подписките...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img