Иван Костов: Само ИТН имат шанс за правителство, ГЕРБ са в глуха изолация

Прочитания 29234
0 0
Снимка: архив БГНЕС

„Има такъв народ“ са единствените, които имат шанс да съставят правителство, каквото и да означава това. Това заяви пред БНР Иван Костов, премиер на България от 1997 г. до 2001 г.

По негови думи ГЕРБ са в глуха изолация и от тях са се отказали и т.нар. патриоти.

Костов отбеляза и че БСП заради съавторството си в този модел, който сега трябва да бъде изчегъртван, също не е в състояние да събере мнозинство и да управлява.

Според него, дори и да се тръгне към втори предсрочни избори, ако няма консенсус как трябва да се излезе от трайната политическа криза в страната, как да се конструират отново службите за сигурност и съдебната система, за да гарантира върховенството на закона, няма да има изход и излизане на кризата.

„Това не се дебатира. Дебат означава да чуваш другия и да посрещаш тезите му критично, но добрите неща да приемаш, такъв дебат изобщо няма„, категоричен бе той.

По негови думи обществото е крайно разделено и именно по тази причина не се ражда дебат, а това води до разпадане на цялата национална тъкан.

Демократична България“ дадоха програма и се опитаха да започнат този диалог, темата за съдебната реформа е постоянна тяхна тема. Те са умерени, не стигат до крайности и при тях няма шоу. Опитват се да бъдат позитивни, те се опитват да подскажат този тон на останалите, но не се получава дебат„, коментира бившият премиер и посочи, че дебатът трябва да е по същество – по темите и по мерките.

Костов предложи да се приеме Декларация за реформата, която трябва да започне да се съгласува отсега между тези, които се канят да я правят, за да станат екип, който да я извърши.

Без екип не може да се направи крачката напред. Не може да я направи нито една партия, защото няма капацитет„, изтъкна той.

Относно санкциите по закона „Магнитски“ той поясни, че смисълът им е да се спре кръвоносната система, т.е. паричните операции на корупционните мрежи. Това според него не е ядрен взрив, а изсушаване на въпросните мрежи, за да не могат да функционират.

Той запита УС на БНБ как защитава българските банки от риск да не попаднат под санкции.

По негови думи те не пазят интересите на вложителите в рискови банки. Костов изрази опасение, че може да се повтори случаят с КТБ.

Според него банките трябва да бъдат предупредени за рисковете, които поемат, защото има банки, които са дали кредити, държат авоари на санкционираните лица.

Ако БНБ не направи това, ги лишава от основание те да предприемат мерките, които трябва да бъдат осъществени, за да бъдат защитени банките и техните вложители, което е по-важно, обясни Костов.

Той бе категоричен, че кризата с коронавируса не е била управлявана добре, което било причина за многото жертви. По тази причина бившият премиер изрази несъгласие с твърденията, че действията на служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров са реваншистки.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Кола помете пешеходец в центъра на София

Жертвата е с неустановена до момента самоличност
полиция